Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A James Carter Organ Trio (USA) a BJC-ben

A James Carter Organ Trio (USA) a BJC-ben
Infovilág

James Carter.A kívül-belül óriás James Carter generációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonosa. Igazi multi-hangszeres, aki a teljes szaxofon-arzenál mellett kontrabasszus- és basszusklarinéton is mesterfokon játszik, szabad idejében pedig antik és új fúvós hangszereket, elsősorban trombitákat és kürtöket gyűjt.

Az 1969-ben született, detroiti származású Carter pályája indulása óta sorra gyűjti be az elismeréseket és díjakat. Tizenegy évesen vett először hangszert a kezébe. Játékával az egész New York-i jazz-világot elbűvölte, amikor 1988-ban a legendás trombitás, Lester Bowie pártfogása alatt berobbant a zenei köztudatba és ’91-ben már annak „The Organizer” című lemezén működött közre. Még 23 éves sem volt, amikor „JC On The Set” címmel Japánban megjelent első szólólemeze, a második, a „Jurassic Classics” pedig feliratkozott a jazz-toplistákra.

A Half Note-nál jelent meg 2005-ben saját triójának „Out of Nowhere” című korongja, 2006-ban pedig a Pavement popzenekar slágereiből rögzítette a „Gold Sounds”-ot Cyrus Chestnut billentyűs, Reginald Veal bőgős és Ali Jackson dobos közreműködésével.

Az Emarcy kiadónál 2008-ban a „Present Tense” című lemeze látott napvilágot, melynek producere a nagynevű Michael Cuscuna, és amelyen az átritmizált jazz-sztenderdeken kívül szerepel a rendkívül népszerű, brazil hangvételű „Bossa J.C.” is.

A New York-i Blue Note klubban, a „Heaven on Earth” projekt keretében vezetett ’all star’ csapatot 2009 végén; rajta kívül Hammond-orgonán John Medeski, gitáron Adam Rogers, bőgőn Christian McBride és dobon Joey Baron játszott. Az eredmény olyan groove-os „jam-jazz”, melyben a lüktetés és vitalitás a legmagasabb hőfokra hág.

A 2011-i „Caribbean Rhapsody” című albumán szerepel az a szaxofonverseny, amelyet kifejezetten az ő számára írt Roberto Sierra zeneszerző. Ebben a crossover műben Carter mesterien ötvözi a klasszikus és jazz-zenei elemeket.

James Carter, aki többször nyerte el a down beat magazin kritikusi illetve olvasói díjait, olyan előadókkal valamint zenekarokkal dolgozott, mint a Lincoln Center Jazz Orchestra, Julius Hemphill, Ronald Shannon Jackson, a Charles Mingus Big Band, Aretha Franklin, David Murray, az Ensemble of Chicago, Ginger Baker, Sonny Rollins, Odean Pope, Dee Dee Bridgewater. Robert Altman 1996-i „Kansas City” című filmjében – művészi kifejezőképességének új színteret adva – ő alakította Ben Webster szaxofonos figuráját.

Címkék