Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szép, szupergyors mobilvilág: 4G/LTE Advanced

Szép, szupergyors mobilvilág: 4G/LTE Advanced
Infovilág

Az LTE (= Long Term Evolution), azaz hosszútávú fejlődés technológia az első bemutató után két évvel kereskedelmi szolgáltatássá vált: napjainkra a Telekom a magyar lakosság csaknem a fele számára tette elérhetővé, és miként a mai bemutatón elhangzott, jövőre az arány eléri a nyolcvan százalékot – kültéren. A 4G/LTE mobil-szélessáv és a ma bemutatott újabb technológiai lépcsője a digitális fejlődés egyik kulcstényezője Európában és Magyarországon is. A Telekom hatalmas összegeket költ a szupergyors hálózat fejlesztésére, a ma és a holnapok igényeit kielégítő szélessávú kommunikáció, a „digitális Magyarország” megteremtésére. Ma már mindenekelőtt készülékfüggő a meglévő és a továbbfejlesztett 4G/LTE kínálta lehetőségek kihasználása. Az itthon is közkedvelt Samsung Galaxy 4 okostelefonja már működik az elméletileg négyszeres sebességű mobilszélessávon.


A Telekom és az Ericsson látványos bemutatóján kiderült: az LTE továbbfejlesztett (advanced) technológiájával már akár 250 Mb/mp sávszélesség produkálható (napjainkban elméletileg 60 Mb/mp 4G/LTE letöltési sávszélessége az 1800 MHz-es frekvenciatartományban), miáltal egyidejűleg óriási adatcsomagok tölthetők le, szuper 4K felbontású videótartalom továbbítható akár mozgó, akár stabil kamerákról. A mobil kamerát ez alkalommal egy octocopter (drón) emelte a magasba. Szakemberek szerint a szabványok lehetővé teszik az LTE Advanced rendszerben a cellánkénti akár három gigabit/másodperc letöltési sávszélességet.

Már a ma délelőtt bemutatott 4G/LTE Advanced technológia által kínált sávszélesség különösen alkalmas nagy rendezvények (pl. a Sziget-fesztivál) internet-ellátására, amikor a részvevők egyre terjedelmesebb tartalmakat igyekeznek megosztani egymással – akár a világ másik felén.

Az Infovilág is idézte az Ericssonnak azt a tanulmányát, amely szerint 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma meghaladhatja az 50 milliárdot, ugyanis ma még elképesztő mértékben megnő az ember–gép és a gép–gép közötti vezeték nélküli kapcsolatok szerepe. A mostaninál sokkal több eszköz csatlakozik majd a világhálóra (pl. személygépkocsik, háztartási gépek is), és minden eddiginél nagyobb szerepet kap a HD, sőt 3D-s videó-tartalmak azonnali megosztása.

 

 

Címkék