Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Csúszós lejtő az autokráciába – a választás minden lesz, csak nem tisztességes

Csúszós lejtő az autokráciába – a választás minden lesz, csak nem tisztességes
Infovilág

„Csúszós lejtő az autokráciába” címmel közöl elemzést az European Public Affairs.eu blogportál, amelyet 24 olyan fiatal szakember tart fenn, aki európai ügyekből szerzett mesterfokú diplomát a maastrichti egyetemen. A szerző, Frank Markovic szerint a demokrácia lakmusz-tesztje a szabad választás, ám a Fidesz alkotmányos változtatásai folytán az ország eltávolodott a demokratikus elvektől, és nagy valószínűséggel egypártrendszer marad.


A választás pedig minden lesz, csak nem tisztességes.

Lásd a választókörzetek határainak átalakítását és az egyszerű többség bevezetését, vagy hogy a győztes jelöltek után is jár kompenzáció. Az uniónak lenne eszköze arra, hogy kikényszerítse a közösségi normák megtartását, de az EU idáig mindig elvetette a szavazati jog felfüggesztését és most sincs rá sok esély.

Nem sokat ígér a tervezett megfigyelési mechanizmus sem. Így lefutottnak látszik a választás, bár az biztos, hogy a Fidesz széles körű támogatottságot élvez, de legalább ennyire egyértelmű, hogy e népszerűség egy része abból fakad, hogy a párt uralja a közszférát. És a fiatal demokraták már nem is próbálnak úgy tenni, mintha a választási rendszer tisztességes vagy kiegyensúlyozott lenne – áll a Galamus cikkismertetőjében.

A mai teljes nemzetközi lapszemle itt olvasható, tessék kattintani!

 

Címkék