Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 22. Az év 143. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739425. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Betörők évszaka: vagyonvédelmi eszközök MABISZ-ajánlással

Betörők évszaka: vagyonvédelmi eszközök MABISZ-ajánlással
Infovilág

Fontos iránymutatója a különféle védelmi eszközöknek és rendszereknek a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) ajánlása, amely segíthet a kiválasztásban. Jóllehet, a biztosítók csak minimális mechanikai védelmi kritériumokat írnak elő a lakásbiztosítási szerződések létrejöttekor, csakhogy magasabb szintű mechanikai és elektronikai védelmi berendezésekhez magasabb kártérítési limitek tartoznak. A múlt években különösen fontossá vált a MABISZ-ajánlás, mivel sok, ismeretlen eredetű, olcsó termék jelent meg a piacon, amely egyáltalán nem felel meg a biztonsági követelményeknek.

A MABISZ termékmegfelelőségi ajánlásához szükséges vizsgálat önkéntes, és már mind több gyártó kéri ezt a hitelesítést, ajánlást a termékeire. A Magyar Biztosítók Szövetségének szakértője alaposan megvizsgálja a biztonságot szolgáló bejárati ajtót, biztonságiüveg-szerkezetet és fóliát, zárszerkezetet, értéktárolót, rácsot stb.; ha a termék megfelel a szigorú követelményeknek és minőségi előírásoknak, megkapja a MABISZ-ajánlást.

A biztosítók egyébként eleve ajánlhatják is, hogy a szerződő fél akkor is a minősített terméket válassza, ha valamivel drágább, mint a valószínűleg kisebb biztonságot nyújtó hasonló. (A biztosítástechnikai eszközökről, illetve a minősítésről itt célszerű lehet tájékozódni, tessék kattintani!)

A lakásépítések csökkenésével az utóbbi években látványosan csökkent a vizsgálatra benyújtott eszközök száma. Tavaly 1060 eszköz kapta meg az ajánlást, négy berendezés nem felelt meg a követelményeknek. Az idén eddig mintegy 1100 eszközt vizsgáltak meg, közülük három nem kapta meg a minősítést. A 2013-ban a vizsgált eszközök között legnagyobb arányban az értéktárolók (bútorszéfek, páncélszekrények), valamint a lakásriasztók szerepeltek. Megvizsgált biztonságtechnikai eszközök:

Címkék