Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Felújításra és a gyerekekre takarékoskodnának a nyugdíjasok

Felújításra és a gyerekekre takarékoskodnának a nyugdíjasok
Infovilág

A nyugdíjas korosztály tagjai elsősorban otthonuk korszerűsítésre, illetve a gyermekeik, unokáik lakáshoz jutásának megsegítésére takarékoskodnának – derül ki az OTP Lakástakarék összesen ötszáz személyt érintő felméréséből, vizsgálamdó, milyen lakáscéljai vannak az idősebb korosztálynak. A válaszadók mintegy kétharmada a saját otthona felújítására tenne félre, ami nem meglepő, hiszen egy másik kérdésből az derül ki, hogy minden másodikuk lakásában semmilyen felújítási munkálatot sem végeztek a múlt 10 évben. Az idősek egynegyede elsősorban a gyerekek, unokák számára takarékoskodnék, öt százalékuk pedig előbbi két célra együttesen spórolna. A szépkorúak hat százaléka arra gyűjtene a felmérés szerint, hogy a későbbiekben nyugdíjasházba költözhessen.

Szintén jól mutatja azt, hogy az idősebb korosztályt igencsak foglalkoztatja lakhelyének élhetőbbé tétele, hogy tízből hat megkérdezett már a következő két évben tervezne valamifajta felújítást az otthonában. „Minden korosztálynak megvan a maga lakáscélja, amelyre gyűjtöget. A fiatal családosok értelemszerűen az első saját otthon megteremtésén fáradoznak, az idősebb korosztályhoz tartozók inkább a következő generációra gondolnak és az ő érdekeiket tartják szem előtt akkor, amikor takarékoskodnak. Sok esetben már a lakás-korszerűsítést is abban a tudatban tervezik meg, hogy gyermekeik, unokáik számára is élhető otthont teremtsenek az adott ingatlanból” – mondja Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Mindezek mellett azonban viszonylagos tájékozatlanság jellemzi a nyugdíjasokat, legalábbis a lakáscélú megtakarításokat illetően. A válaszadók fele ugyanis nem tudta, hogy mind a fiatal családosok, mind az idősebbek jogosultak állami támogatásra lakáscéljaik megvalósításához. „Lakástakarék típusú megtakarítással a havi rendszeres befizetéseket 30 százalékos állami támogatás egészíti ki, amelynek összege az évi akár 72 ezer forintot is elérheti, ráadásul a jóváírt kamat is adómentes” – hívja fel a figyelmet Köntös Péter. A lehetőség iránt érdeklődők a a budapesti SYMA rendezvényközpontban ma kezdődő Nyugdíjasexpo kiállításon személyesen is megismerkedhetnek a kedvező lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőséggel.

A lakás-előtakarékosság, közismert nevén lakástakarék államilag támogatott, lakáscélú megtakarítási és finanszírozási lehetőség, amelyhez az állam a rendszeresen befizetett megtakarítás után 30 százalékos támogatást nyújt. A lakástakarék-pénztártól az ügyfél az összegyűlt betét nagyságával megegyező lakáscélú hitelt is igényelhet, amelyet az esetleges banki hitelfelvételnél önerőnek is be lehet számíttatni. Az állami támogatás feltétele a lakáscélú felhasználás, ami sokféle lehet, például vásárlás, korszerűsítés, felújítás vagy akár lakáscélú hitel előtörlesztése is.

Címkék