Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A tudomány világfóruma Rióban – fölépítik a Lánchidat az ENSZ-palotában

A tudomány világfóruma Rióban – fölépítik a Lánchidat az ENSZ-palotában
Infovilág
A nagyszabású rendezvénysorozat vasárnap, a Theatro Municipal színházban rendezett látványos nyitóünnepséggel kezdődött, amelyen Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke vázolta a Tudomány Világfóruma előtt álló feladatokat. Vasárnap ülésezett a WSF Irányító Testülete, amelyen egyhangú szavazással döntöttek a 2017-i World Science Forum helyszínéről.

A döntés értelmében a rendezés jogát a Jordán Hasemita Királyság kapta. A gazdag programsorozaton a szakmai munka az "Egyenlőtlenségek mint a globális fenntarthatóságot akadályozó tényezők" című plenáris szekcióban kezdődött. A további üléseken szó lesz a felelős tudománypolitikáról mint a nemzetek és a világ jövőjét meghatározó alapvető tényezőről, a tudományos kutatás és a kutatói viselkedés szabályairól, a fenntartható gazdálkodás feltételeiről, valamint a felsőoktatásnak a tudomány új korszakában betöltött szerepéről is.

Pálinkás József, az MTA és a WSF elnöke lesz a levezető elnöke a hatodik szekció ülésének, amelynek témája a tudomány megkerülhetetlen szerepe az innovációban. Zsúfolt hivatalos programja mellett az MTA elnöke magyar egyetemistákkal találkozott. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem diákjai a hallgatói mobilitást segítő brazil kormányprogram keretében látogattak a dél-amerikai országba.

Mint az egyetemisták Pálinkás Józsefnek elmondták, a világfórumon széles körű elismerés övezi Magyarországot, a magyar tudományosságot és tudománydiplomáciát. A tudomány világfóruma eddigi öt rendezvényének helyet adó magyar főváros hangulatát varázsolták Rio de Janeiróba a vasárnap kezdődött World Science Forum magyar standjának megalkotói.

A Terbe Design Kft. szakemberei által tervezett és kivitelezett, a Széchényi Lánchidat ábrázoló installáció nagy sikert aratott a világ csaknem száz országából érkezett résztvevő körében. Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója jelezte, hogy a rendezvény után szeretné azt az ENSZ üvegpalotájában is bemutatni.  

Címkék