Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Tízéves a budapesti Shakespeare-szobor

Tízéves a budapesti Shakespeare-szobor
Infovilág

Néhai Shakespeare Vilmos mesternek a nagyérdemű közönséget mély meghajlással köszöntő szobra 2003. április 23-a óta várja a belvárosi Mariott Hotel (az egykori Duna Intercontinental) Duna-korzó Vigadó tér felőli sarkán a hódolókat.

A szobor története nem mindennapi. Alkotója, az Ausztráliába emigrált Mészáros Andor (*Budapest, 1900, Melbourne, 1972) szobrászművész 1960-ban készítette az avoni hattyú szobrát az ausztráliai Ballart város részére. Dr. Nagy Károly nyugalmazott ügyész odakint járván, 1998-ban jutott arra az elhatározásra, hogy jó lenne itthon is felállítani az értékes műalkotást! A művész fia, Michael Mészáros szobrászművész vállalta az eredeti szobor negatívjának elkészítését, azután adományokat kellett gyűjteni a hazaszállításra és kiöntetésre; a munkát végül is Mihály Gábor szobrász fejezett be.

Mészöly Dezső és Huszti Péter leleplezi a szobrot.Kezdetben több felállítási helyszín is szóba jött, végül Finta József, a Mariott szálló tervező építésze segített és adott neki helyet a szálloda éttermi teraszán. Ő tervezte azt az emléktábla-együttest is, amelyen magyarul és angolul a szobor története olvasható, valamit a magyarországi Shakespeare-kultusz összefoglalása jeles műfordítók, rendezők, színházigazgatók, írók, szakírók, színészek nevével.

A világ első számú drámaírója ezúttal színészként lép tehát közönsége elé, hogy szíves figyelmébe ajánlja magát. Méltó emlékjel ez a műalkotás, amely Angliát, Ausztráliát és Magyarországot egy szellemi körbe vonva tiszteleg a Duna partján is a 449 esztendővel ezelőtt született William Shakespeare zsenije előtt.

Tíz éve minden évben itt gyülekeznek Shakespeare tisztelői a szobornál, hogy meghallgassák dr. Nagy Károly elnök köszöntője után a hangulatos műsor-összeállítást. Az idén meghallgatható Somogyi Dezső Andrásnak, az egylet ifjúsági vezetőjének verse a szobor alkotójáról, Kónya István lant- ésBodrogi Évaénekművész régi angol művekből összeállított műsora,Tarján Tamás ésDávidházi Péter irodalomtörténész gondolatai, a szikszói Vadméz kórus énekét,Kovács András produkciójátegy Shakespeare musicalből, Németh Sándortól Ben Johnson köszöntőjét mesteréről, Dömök Zsuzsa szonett versmondását, és dr.Koncz Gáboregyetemi magántanár üdvözlőjét. A rendezvényt koszorúzás és közös fényképezkedés zárja.

 

Címkék