Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A mágikus Kongóba csábít az Afrika-kutató

A mágikus Kongóba csábít az Afrika-kutató
Infovilág

Lukwila - Bandundu megye.A hat-nyolcszemélyes csoportok szakértő túravezetéssel olyan helyszíneket fedezhetnek fel Afrika szívében teljes biztonságban, ahol európai turista csak nagyon ritkán jár. Ott valóban utazhat az ember, ott még nem létezik tömegturizmus. A helyiek maniókát, ananászt hoznak ajándékba. A gyerekek vagy sírva futnak el, mert szellemnek hisznek bennünket, vagy odaszaladnak és dörzsölik a bőrünket, simogatják a hajunkat. E sorok írója Kongó-szakértőként, antropológusként két évet töltött a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Doktorandusz kutatóként 2009-ben Torday Emil, 2012-ben pedig Magyar László nyomában vezettem expedíciót Kongóban, továbbá számos forgatócsoportot és utazót kalauzoltam már a közép-afrikai országban.

Pillanatkép a gungu-fesztiválról.A Magyarországnál 25-ször nagyobb, 70 millió lakosú Kongó teli van meglepetésekkel és kihívásokkal, ahol lehetetlen unatkozni. A spontán kiszámíthatatlanság észrevétlenül vezeti az utazót, kalandokba, felejthetetlen élményekbe sodorja. Kongó nem átlagos úti cél, a világon alig tíz utazásszervező indít oda kis csoportokat. Csak azok vágjanak neki az útnak, akik valóban fejest mernek ugrani az afrikai kultúrába.

Eddigi utastársaim felejthetetlen, sorsfordító élményként jellemzik a túrákat, amelyek nyitottságot, rugalmasságot kívánnak. Aki többcsillagos szállodákba, szép szafarikra és kényelmes üdülésre vágyik, annak nem javasolom Kongót. Azok számára viszont, akik egy adrenalin-termelő, kalandokkal teli, életre szóló és sorsfordító utazásra vágynak, Kongó a tökéletes választás.  

Gungu-fesztivál, az egyik részvevő.

A túrákon az „Utazz Afrikába!” kezdeményezés szemlélete érvényesül: a kulturális mélymerülések több tucat nagycsaládos embernek adnak munkát, valamint az UNESCO elveivel összhangban, a szellemi kulturális örökségvédelmet célzó kulturális fejlesztési projekteket, fesztiválokat támogatnak.

Gitenga-maszk.Június 24-július 5. között a „Gungu gyémántja” túra Bandundu megyébe, a pende nép területére invitálja az utazót, ahol a résztvevők napokig tartó rítussorozaton, mandingán vehetnek részt. Maszkos-táncos szertartásokat láthatnak, és megismerhetik az éjszakai, láthatatlan, mágikus világot is. Július 7–17 között a „kongói kultúrsokk” túra a természeti látványosságokban és történeti emlékekben bővelkedő Kongó folyó és az Atlanti-óceán torkolatvidékét, a Jellala és Mwampa vízesést, valamint a jombe nép területét érinti.

Bonobomajom Kinshasában.Augusztus elejére igazi csemegét kínálok: a világon egyedülálló módon Kongó szívébe, Kongó utolsó létező királyságába, a Kuba Királyságba szeretném elkísérni reménybeli utastársaimat, ahol napjainkig a kuba király, hercegek és hercegnők, valamint bölcs tanácsnokok, a kolomók igazgatják a hagyományőrző falvak mindennapi életét.

Címkék