Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Baromfi Termék Tanács: elkészült az új ágazati stratégia – veszélyben a munkahelyek negyede

Baromfi Termék Tanács: elkészült az új ágazati stratégia – veszélyben a munkahelyek negyede
Infovilág

Hozzátették, hogy az ágazat zsugorodása megkezdődött, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy belátható időn belül akár 12–15 ezer munkahely is megszűnhet. Különösen fontosnak tartották még a radikális áfa-csökkentést öt százalékra, amely növelheti a baromfiágazat versenyképességét, a fogyasztás növelésével és a szürke- meg feketegazdaság visszaszorításával.

Ahhoz, hogy a stratégia megvalósuljon, a testület szerint egyebek között vissza kell állítani a növénytermesztés és az állattenyésztés egyensúlyát a magyar agrárgazdaságban, a baromfi termékpályát pedig súlyának megfelelően kell elismerni és támogatni.  

Az ágazat jövedelmezővé tétele végett emelni kell az uniós és a nemzeti támogatások ágazati forrásait, valamint nagyarányú korszerűsítő beruházásokra van szükség az ágazatban – mondta a BTT elnöke.

Csorbai aláhúzta: a megvalósítandó lépések között szerepel még a baromfiágazaton belül az egyes termékpályák – például a baromfi, a pulyka, a kacsa, a lúd, a broiler-csirke, továbbá a tojás – igényeihez igazodó olyan átgondolt fejlesztési programok támogatása, ami tovább erősíti a jelenleg is működő baromfiágazati integrációkat.

Emellett a szakemberek szerint át kell értékelni a belföldi kis- és középvállalkozások, valamint a nagyvállalatok számviteli, illetve pályázati definícióját, ugyanis a magyar nagyvállalatok nemzetközi szinten általában közepesnek minősülnek. Azaz a belföldi nagyvállalati besorolás többször is versenyhátrányt eredményez ezeknek a cégeknek.

A beruházások korszerűsítésének támogatási indexét meg kell emelni 50 százalékra és a kamattámogatással el kellene érni, hogy a nettó kamat ne haladja meg 3 százalékot. Továbbá érdemes megfontolni a baromfiágazati szereplők szerint egy önkéntes alapon szerveződő nemzeti exportvállalat létrehozását, segítve ezzel a magyar áruk külpiaci megjelenését. Mindehhez pedig a termékpálya működését segítő közösségi marketingeszközöket kell társítani.

A hat szakmai szövetség alkotta baromfiágazatban működő mintegy 2500 cég, illetve vállalkozó kereken 60 ezer embernek ad munkát. Az ágazat évente több mint 500 ezer tonna élő baromfit állít elő és dolgoz fel, a tojástermelés pedig évi jó egymilliárd darab. Az ágazat termelési értéke az alapanyag-termelésben évente átlagosan több mint 400 milliárd forint, a feldolgozási folyamatok után pedig ez a termelési érték meghaladja a 800 milliárd forintot.

Ha az ágazati stratégia (tessék kattintani!) megvalósul, a következő 5–7 évben a beruházások létrehozása az ágazati szakértők kalkulációja szerint 5000–7000 építő- és szerelőipari munkaerő-kapacitást generálhat. Az ágazat költségvetési befizetései pedig – áfa nélkül számolva – a mostani 30-ról 40 milliárd forintra növekedhetnek, emellett Magyarország az egy főre jutó baromfitermelés tekintetében Európa egyik vezető országa lehetne.

Ha mindez nem valósul meg, akkor az ágazat látványos zsugorodásával kell számolni – hangzott el a sajtótájékoztatón a szakmai szövetségek vezetőinek egyöntetű véleménye. Hozzátették, hogy az ágazat zsugorodása megkezdődött, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy belátható időn belül akár 12–15 ezer munkahely is megszűnhet. Különösen fontosnak tartották még a radikális áfa-csökkentést öt százalékra, amely növelheti a baromfiágazat versenyképességét, a fogyasztás növelésével és a szürke- meg feketegazdaság visszaszorításával.

 

 

 

Címkék