Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Huszadszor a szabadalmi lista élén az IBM

Huszadszor a szabadalmi lista élén az IBM
Infovilág

Az IBM sorozatban huszadszor végzett az Egyesült Államok éves szabadalomlistájának első helyén. Tavaly bejegyzett új találmányai olyan kulcsfontosságú területeken kínálnak lehetősége a fejlődésre, mint az elemzés, a nagy adatmennyiségek feldolgozása, az IT-biztonság, a felhő alapú, mobil- és közösségi hálózatok és szoftverek által meghatározott környezetek, valamint a kiskereskedelmet, a bankszektort, az egészségügyet és a szállítmányozást érintő ipari megoldások.

Az IBM újabb rekord szabadalomszáma a vállalat több mint 8000 kutatójának köszönhető, aki a világ 35 országában és az Egyesült Államok 46 államában dolgozik. Az IBM kutatói 1993–2012 között az Egyesült Államokban több mint 67 ezer szabadalmat jegyeztettek be. A hazánkban is jelen lévő vállalat tavaly több szabadalmat regisztrált, mint az Accenture, az Amazon, az Apple, az EMC, a HP, az Intel, az Oracle/SUN és a Symantec együttvéve.    

Az Egyesült Államokban tavaly szabadalmakat bejegyzett cégek tízes listája:

 

1. IBM              6478

2. Samsung       5081

3. Canon            3174

4. Sony              3032

5. Panasonic      2769

6. Microsoft        2613

7. Toshiba          2446

8. Hon Hai          2013

9. General Electric  1652

10. LG Electronics  1624

 

Az IBM tavalyi szabadalmai között olyan találmányok szerepelnek, amelyek révén a vállalatok egy „jól működő világban” alapvetően másképp alkalmazhatják a technológiát, illetve amelyek lefektetik a kognitív rendszerek új korszakának alapjait. Néhány példa:

 

  • A kérdések megválaszolásának rendszere és módszere – E szabadalmaztatott találmány az IBM Watson rendszerében valósult meg, és olyan módszert ír le, amelynek segítségével egy számítógép természetes nyelven megfogalmazott kérdést képes részleteiben megérteni, és precíz választ adni rá.
  • Egészségügyi adatbázisok gyógykezelési információnak szintetizálására alkalmas módszerek, rendszerek és számítógépes programok – Ez a szabadalom olyan technikát ír le, amelynek segítségével a gyógyászatban dolgozó szakemberek hatékonyabban képesek a sok és sok helyen tárolt adat, egészségügyi dokumentáció elérésére és elemzésére, hogy hatékonyabban végezhessék az orvosi kezelésre szoruló állapotok kutatását, diagnosztikáját és kezelését.
  • Az energiafogyasztás csökkentése felhő alapú számítástechnikai környezetben – A találmány a felhő alapú számítástechnika erőforrás-kihasználását teszi hatékonyabbá és eredményesebbé, csökkentve, minimalizálva az energiafelhasználást.
  • Vékony hordozóréteg előállítása erőhatás általi anyagdarabolás segítségével – A szabadalom egy új rugalmas félvezetőosztály alacsony költségű gyártását mutatja be, amely ultravékony, könnyű és rugalmas termékek előállítását teszi lehetővé, és amely sokféle technológiában alkalmazható, például az orvosbiológiában, a biztonságtechnikában, a testen hordozható eszközök területén vagy a félvezetős világítástechnikában.

     

Az IBM tavalyi, rekord számú szabadalmaztatott találmányából további érdekes és fontos példák itt találhatók, tessék kattintani!

Videó a múlt húsz év szabadalmairól itt, tessék kattintani!

Címkék