Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 16. Az év 137. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739419. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Ha élne, a Malév lenne…a magyarok kedvenc légitársasága a Qatar Airways

Ha élne, a Malév lenne…a magyarok kedvenc légitársasága a Qatar Airways
Infovilág

Amikor még szállt a rendelkezésünkre....Többször is elhangzott a felmérést végzők szájából, hogy a Malév – az utasok által értékelt száznál több légitársaság sorrendjében – rendkívül jó osztályzatokat kapott. Az iskolai érdemjegyekhez hasonló ötfokozatú skálán a legkedvesebb utaskísérő kategóriában 4,82, a legjobb fedélzeti ellátás tekintetében 4,67, a legjobb menetrendet illetően 4,81, a legjobb ár–érték-arány szerint 4,76 volt a Malév érdemjegye, “Az én légitásaságom, 2012” összesített listáján is a legjobbnak minősítették a szavazók, minekutána a Malév osztályzata a jelesnek megfelelő 4,77 lett.

Csakhogy a szimpátiaszavazatokat nem vehették figyelembe a vetélkedő kiírói, a repjegy.hu és a portált üzemeltető Weco Online vezető szakemberei. A versenyszabályzat szerint ugyanis csak az “élő”, működő légitársaságokra adott szavazatokat értékelhették.

Az eredeti ötlet kitalálói elmondták, hogy a felkérésüknek eleget tevő 2539 személy véleményét értékelték a már említett négy kategóriában, ami 10 156 szavazatnak felel meg.

Az összesített győztes a Budapest–Doha légijáratot éppen ma két évvel ezelőtt megnyitott Qatar Airways lett. Pontszáma 4,64 (a Malévé 4,77 lett volna). A legjobb ár–érték-arány versenyt is a közel-keleti légitársaság nyerte meg 4,63-as osztályzattal. A többi kategóriában (legkedvesebb utaskísérő, legjobb menetrend, legjobb fedélzeti ellátás) a második hely jutott neki.

Az összesített sorrend ekként alakult a második helytől: Turkish Airlines, KLM Royal Dutch Airlines, Smartwings Travel Service, British Airways, Germanwings, Lufthansa, SWISS, TAP Air Portugal, WizzAir Hungary (a magyar fapados társaság kapta egyébként a legtöbb értékelést!), Air France, Easyjet Airline Co, Air Berlin, Ryan Air.

A teljes értékelés itt kattintásra elérhető.

A krónikás akár azt is gondolhatta volna a mai légitársaság-minősítő sajtóeseményen, hogy a különösen árérzékeny magyar világjáró a gyakorta meghökkentően olcsó, nemegyszer néhány eurós utakat kínáló fapadosok valamelyikét kiáltja ki a legjobbnak. Nem ez történt! Az itthon (is) „leghangosabb” (értsd: legnagyobb sajtóvisszhangra törekvő) RyanAirt a nyilvánosságra hozott 14-es összesítésben 3,64-re értékelték a legilletékesebbek, az utasok. A négy kategóriából háromban a 14-ik, és csak az ár–érték arányt tekintve szállt föl a 11. helyre.

Amikor még volt Malév, a magyar utasok különösen szerették a kiváló menetrendje miatt is. Miután nincs, ez a kitüntetés a KLM Royal Dutch Airlines Holland Királyi Légitársaságot illette meg. Kedvességben, figyelmességben ugyancsak utolérhetetlenek voltak a magyar „sztyuvik”; helyüket most a Smartwings cseh fapados társaság légi utaskísérői töltik be. Fedélzeti ellátásban sem volt párja a Malévünknek, de miután már nem létezik, a Türkish Airlines lépett az első helyre. A legjobb ár–érték arányt az verseny összesített győztese, a Qatar Airways mondhatja magáénak.

Újságírói kérdésre a mai sajtóesemény házigazdái elmondták, hogy a szavazatok 88 százalékával magáncélú utazást, 12 százalékával pedig üzleti utazást értékeltek a résztvevők. A turistaosztályon utazások átlagos osztályzata: 4,16, a business classé: 4,70 lett. Habóczki Zsolt, a Weco Online ügyvezetője bejelentette: a repjegy.hu-val közösen az idén is várják az utasok minősítését, nem pusztán osztályzatok, hanem szöveges véleménynyilvánítások formájában is. Az “Én légitársaságom 2013" szavazás már februárban megkezdődhet a repjegy.hu oldalon. Érdemes benevezni, mert a véleménynyilvánítók értékes nyereményben részesülhetnek – sorsolás alapján. 

Címkék