Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Bankkártya-visszaélések: 300 ezer incidens Magyarországon

Bankkártya-visszaélések: 300 ezer incidens Magyarországon
Infovilág

A hitelkártyákkal visszaélések során okozott kár mértéke az esetek 26 százalékában elérte vagy meghaladta a 20 ezer forintot, 40 százalékában 20 ezer forintnál kisebb összegű volt, 31 százalékban sikerült megakadályozni a közvetlen károkozást. Mindez legalább 1,5 milliárd forint közvetlen veszteség, melyhez kapcsolódóan a válaszadók 62 százaléka nyilatkozta azt, hogy az okozott kárt nem térítette meg a bank. Emellett a visszaélések 55 százalékában kellett új bankkártyát készíttetni; az ilyen esetek háromnegyedében az ügyfelet terhelték az új kártya kiállításának költségei.

A G Data internet-biztonsági szakértője, Maulis Csaba a felmérés eredményei kapcsán arra figyelmeztet, hogy a netbankolás és a mobilbankolás terjedésével tovább növekedhet az incidensek száma, mivel folyamatosan új és újabb kártevők jelennek meg, melyek a bankkártyák adatait próbálják megszerezni. Magyarországon 2009-ben még csupán az internetezők 46 százaléka vett igénybe netbank-szolgáltatást; az arány 2011-ben már 57 százalék volt (forrás: NRC).

„A ma terjedő trójai kártevők arra is képesek, hogy az sms-üzenetekben érkező banki tranzakciós azonosítókat elfogják, és felhasználva őket, hamis egyenleget mutassanak a bankszámla-tulajdonosoknak” – emeli ki Maulis Csaba. A szakértő hangsúlyozza, hogy az internetes kártevők – a trójaiak és a kémprogramok – gyártása nemzetközi szervezett bűnözői csoportokhoz kapcsolódik, melyek világszerte több száz milliárd dollár kárt okoznak évente. Maulis szerint ezalatt a vírusirtó szoftverek a hagyományos módszerekkel csak a kártevők egy részét ismerik fel idejében, ami sérülékennyé teheti a védelmet. A G Data ezért dolgozta ki a BankGuard technológiát, ami teljesen új elvek szerint ‒ a böngésző integritásának felügyeletével ‒ védelmet az internetes bankoláskor. 

Címkék