Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

HBONE+ adattároló hálózat: 2,5 petabájt kapacitás

Infovilág

A NIIF Intézet (Nemzeti Informatikai Infrastruktúra Fejlesztő Intézet) a szalagos egységet a Nyugat-magyarországi Egyetemen tegnap helyezte üzembe, miáltal ott működik a felsőoktatás legnagyobb adattárolója. A fejlesztés egy nagyobb, országos adattároló rendszer része, a már meglévő 1 Pbyte kapacitású, Dunaújvárosban, Debrecenben, valamint Sopronban található diszk alapú adattároló eszközparknak. Így a felsőoktatás és kutatás számára rendelkezésre álló országos adattárolási kapacitás elérte a 2,5 PByte nagyságot. A helyszínek a HBONE+ adathálózat dedikált DWDM kapacitásain keresztül kapcsolódnak egymáshoz és a használókhoz.

Az NIIFI a most üzembe helyezett Oracle StorageTek SL3000 szalagkönyvtárral egy 1 Pbyte tömörítetlen kapacitású automatikus szalagtárolóval gazdagodott, mely jelenleg 4 fizikai meghajtóval mintegy 600 MB/mp adatátviteli sebességre képes. Az 1 Pbyte tömörítetlen adatot hétszáz LTO5-ös kazettán tárolja. A berendezés alapkiépítésben 24 meghajtóig bővíthető, kiegészítő modullal akár 56 meghajtó és 5925 kazetta is alkalmazható, ami azt jelenti, hogy összességében 8,8 PByte, azaz nyolcszoros kapacitásbővítési lehetőség áll még rendelkezésre.

Méreteit tekintve elmondható, hogy két szabványos rack-szekrénnyi helyet foglal el; belső robotika gondoskodik arról, hogy négy meghajtójába a kazetták automatikusan bejussanak. A kazettás eszköz egy frontend szerver mögött foglal helyet, amelyhez fibre channel csatolókon keresztül illeszkedik. Az Oracle szakembereinek közreműködésével üzembe helyezett berendezéssel igen korszerű, robusztus és időtálló tárolási infrastruktúra vált elérhetővé a hazai egyetemek és kutatóintézetek számára.

Az adattároló rendszert archiválásokra használják, mivel képesek adatok hosszú ideig történő megőrzésére. Hierarchikus storage menedzsment (HSM) rendszer működik rajta, azaz: az összes szalagos egységgel folyó művelet teljesen rejtett a használók előtt. Bejegyzés után a rendszert bármely felsőoktatási, kutató, közgyűjteményi intézmény használhatja.

A Nyugat-magyarországi Egyetem öt, nyugat-magyarországi telephelyén csaknem 14 ezer hallgató tanul. Az oktatást fejlett informatikai háttér segíti. A hálózati végpontok száma megközelíti a tízezret. A kollégiumokban minden hallgató rendelkezésére áll a nagy sávszélességű internet-elérés. A vezetékes elérés mellett a hallgatói terek nagy részében vezeték nélküli (WIFI, eduroam) hozzáférést ad az egyetem, kiszolgálva ezzel az egyre szélesebb körben elterjedő mobil eszközöket.

A hallgatók számára már ez év őszétől elérhetővé teszik az előadások és gyakorlatok hang- és képanyagát. A karok egymással és a külvilággal HD videokonferencia-berendezéseken keresztül tartják a kapcsolatot, lehetővé téve olyan előadások megtartását is, amelyeken a meghívott oktató a világ távoli részén van. Hatékonyabb energiafelhasználásra törekedve ma már szervereik többsége virtuális környezetben fut, így az NyME áttérhet az NIIFI által koordinált felhő technológiára.

A storage fejlesztés a HBONE+ átfogó infrastruktúra-beruházás része, összköltsége 2009–12 között 4,4 milliárd forint, amit legnagyobbrészt az Európai Unió bocsátott hazánk rendelkezésére.

Címkék