Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

MENTA, 2011: ígéretek, remények, várakozások

MENTA, 2011: ígéretek, remények, várakozások
Infovilág

Huszadik születésnapját ünnepelte idei menedzsertalálkozóján az Informatika Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). A kétnapos konferencia előadásain, kerekasztal-beszélgetésein és kötetlen eszmecseréin vitatták meg a piac, a technológia és az emberi erőforrás-menedzsment legfontosabb kérdéseit, kiemelt helyet kaptak a közigazgatási informatika aktualitásai.

Az IVSZ-tagvállalatok körében végzett, nem reprezentatív felmérés szerint a cégek árbevételüket tekintve az előző évhez képest rosszabb esetben stagnálásról számoltak be, de az innovatív megoldásokat kínáló – szinte kizárólag hazai tulajdonú – cégek 6–7 százalékos növekedést is elértek. Laufer Tamás, az IVSZ elnöke ezt kedvező jelként emelte ki nyitóbeszédében, és hangsúlyozta: a kockázati tőke számára ma is fontos terület az informatika, a jó ötlettel rendelkező cégeknek nem kell pénzhiány miatt lemondaniuk a fejlesztésekről, terjeszkedésről.

Laufer megemlítette ugyanakkor, hogy az IKT-iparágban a keresletet visszafogó fontos tényező, hogy a hazai kkv-k erőteljes költségcsökkentésekre kényszerülnek, és így a többi között az informatikai beszerzéseiket is elhalasztják. Nem segíti az IKTcégeket az sem, hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban még mindig nem kezdődtek meg az megígért informatikai fejlesztések, beruházások. Átcsoportosítások révén azonban 30 milliárd forintot visszakapott a szakma, így összesen több mint 80 milliárd forint áll rendelkezésre ilyen célokra. Várhatóan ösztönző hatású lesz a digitális készségek elterjedésére az őszi napirenden szereplő törvény az elektronikus ügyintézésekről, és ez újabb lendületet adhat az iparágnak.

Az IVSZ első embere kijelentette: a szakma visszalépésnek ítéli meg az infokommunikációs államtitkárság megszűnését, bár a Nemzeti Fejlesztési, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban magas szinten foglalkoznak informatikai kérdésekkel. Ez év augusztusától a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanácsot – melynek az IVSZ tanácsadó szervezete – az informatika és a hírközlés területén meghozandó stratégiai döntésekben véleményalkotó és javaslattevő szereppel ruházták fel, ez is biztosítéka az IKT-kérdések hatékony kormányzati képviseletének.

Az IVSZ elnöke kiemelte a szervezet természettudományi oktatásért és mérnökképzés erősítésért tett lépéseit, és bíztató jelként említette meg, hogy az oktatási tárcához eljuttatott javaslata kedvező fogadtatásra talált, és a műszaki képzés arányának növekedésére tett ígéretet a minisztérium.

A MENTA-n jelentették be azokat a cégeket, akik először kapták meg az IVSZ Védjegyet. Az IVSZ célja a védjegy bevezetésével az volt, hogy az jelezze a magas minőséget és a megbízhatóságot a megbízók, partnerek számára, és az arra érdemes cégek pozitív megkülönböztetésben részesüljenek a tendereken, pályázatokon. A védjegy megszerzéséhez az IVSZ-tagvállalatoknak szigorú szakmai és etikai normáknak kell megfelelniük, vevői és versenytársi ajánlások is szükségesek ennek alátámasztására. Az IVSZ Védjegy első tulajdonosai a 4D Soft Kft., a Sense/Net Zrt., az eGov Kft. és a netTeam Zrt.

Címkék