Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mura-völgye osztrák módra – száguldás és nyugalom a Murtal-régióban

Mura-völgye osztrák módra – száguldás és nyugalom a Murtal-régióban
Infovilág

Airpower: százezreket vonz.A Red Bull Ring idei fénypontjai az idén: a DTM (DTM 2011, Red Bull Ring, Spielberg, június 2–5.), a Formula 2, a német Formula 3 kupa, valamint az ADAC-GT-Masters. A Spielberg-projekt része még egy-egy offroad-terep, gokart- (Gokart Event, Red Bull Ring, Spielberg, április 30–május 1.), jármű-próbapálya, countryklub. A beruházás az Aichfeld-térség számos szállodáját a jó példa követésére sarkallta. 

A százesztendős az osztrák katonai repülésre emlékeznek a zeltwegi repülősnapokon július 1–2-án. A hagyományos rendezvényről tudni illik, hogy a térség legnagyobb nemzetközi repülőshow-ja: a régi és legkorszerűbb repülőgépektől kezdve nemzetközi csapatok vakmerő bemutatóiig különösen látványos programsorozat várja a vendégeket. A nézők nem csupán a harmadik dimenzióban élik át a Airpower 2011 bemutatóit – számos repülőgép a pilóták és technikusok szakszerű magyarázata mellett testközelből is szemügyre vehető. 

Ausztria egyetlen famúzeuma.Minapi cikkünkben megírtuk: hiteles statisztikák szerint Stájerországban1 006 000 hektár az erdő (a tartomány jó 61 százaléka!), a faállomány pedig 850 millióra rúg. Joggal rendezik az erdők nemzetközi éve számos eseményét Stájerország-szerte, ekként a Mura-völgyében is. A „stájer faút“ murai favilágon át vezet. Távolról látható jelzésekként a falvakban óriási, fából készült szerszámok – gereblyék, balták, körzők, fűrészek és még sok más – hívják föl figyelmet a térség jellegzetességére. Az oda látogatónak élményvezetésekben is része lehet: történelmi faút, fa és energia, fa-városséta és fával kapcsolatos sétákon megtudhatja az idegen: az ott élők söre a fa (Holz ist unser Bier), vagy fa nélkül nincs zene (ohne Holz ka Musi)…


A muraui St. Ruprechtben működik Ausztria egyetlen famúzeuma. Ott minden látható, megtapintható, ami a fával, erdőkkel kapcsolatos – volt egykoron, a jelenen át a jövőbe is kitekintve. Egy ajánlat: 10. jubileumi faút-futás St. Peter am Kammersbergben augusztus 6-án.

Az erdők évéhez kapcsolódik a “Vörösfenyő & víz” című különkiállítás. A termekben, az erdészeti toronyban, valamint az arborétumban bemutatják, hogy mekkora része van az erdőnek a gazdaságban, a környezetben, a szabadidőben és kikapcsolódásban, és milyen fontos energiaforrás a fa.


Kerékpárral kényelmesen bejárható az egész vidék.Aki a nyugalmat és a csöndet szereti, itt megtalálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár nevében völgy (Murtal), a hegyi élmények és túrakalandok sem hiányozhatnak az oda látogató programjából. A 800–2700 méter magas csúcsokat megmászók megpihenhetnek az otthonos, kényelmes alpesi kunyhókban, ahol helybéli inyencfalatokkal gazdagon terített asztalok várják őket. Aki hegyet akar mászni, annak a Krakautal, aki meg csak túrázni, annak a Mühlen és a Hohentauern falvait ajánlja a krónikás. 


Nem csupán gyalog, kerékpáron is érdemes fölfedezni a Mura-völgyét. Kitűnően kiépített, sok száz kilométernyi bicikliút csábítja a túrázót pedálozásra. A Murradweg, a murai kerékpárút egyik legszebb szakasza éppen ebben a térségben található. Jó tudni, hogy máris számos vilanybicikli-kölcsönző és töltőállomás szolgálja azokat, akik a saját izmaikat kímélendő, olykor az akkumulátor energiáját is használnák. Aki éppen június 23-án jár a környéken, az részt vehet Tour de Muron, a Muhrtól Fohnsdorfig tartó, nemzetközi, éghajlatvédelmi túrán. 


Mura-völgyi falatok fatálon.A Mura-völgyi üdülőtérség a kulináris élvezetek régiójaként is ismert. Amit mindenképpen meg kell kóstolni:


– Steirerkäs: a gazdák által eredetileg saját fogyasztásra előállított keménysajt. Mára ez a finom, fűszeres sajt egyik alkotóeleme a fatányéros uzsonnáknak. Különösen ízletes egy szelet, kemencében sült kenyérrel, friss vajjal és egy pohár alpesi tejjel.

– A legédesebb világbajnok Seckauban van otthon: Gregor Regner a mesterségek világbajnokságán (Calgary, 2009) aranyat az általa sütött mézeskaláccsal. Bárki megismerheti a Lebkuchen (mézeskalács) történetét, a Regner cukrászda 350 éves (!) sütési hagyományait. 

– És miután ez a környék Stájerország cirbolyavidéke, az ott készülő cirbolyagolyó (Zirbenkugel) is kihagyhatatlan a megkóstolandó ízek és falatok sorából. Egy szarvasgomba-specialitásról van szó, melynek nincs párj. Kézi munkával készül cirbolyapálinkából, friss tejszínhabból és a stájer méhész mézéből. 

Címkék