Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. május 8. Az év 129. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739411. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

ELTE, 375: díszdoktor-avatás a jubileumi szenátusi ülésen

ELTE, 375: díszdoktor-avatás a jubileumi szenátusi ülésen
Infovilág

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemmel közös szenátusi ülésen Sólyom László köztársasági elnök, Erdő Péter bíboros, Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Szabó Gábor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is részt vett. Sólyom elmondta: az egyetem teljességéhez hozzátartozik az egyetemesen képzett ember iránti igény; a tehetséggondozás az egyetemeknek is kiemelt feladata. Egyúttal kifejezte a Magyar Köztársaság köszönetét és jókívánságait az egyetemeknek  a tudományok ápolásában és az ifjúság nevelésében kifejtett munkájukért.

Hudecz Ferenc rektora kifejtette: az ELTE sokoldalúan művelt, toleráns értelmiségiek képzésére törekszik, akik keresik a konszenzust, tisztelik a különféle kultúrák értékeit, képviselik a szolidaritást, a szakmaiságot. Az egyetem arra törekszik, hogy a társadalmi kihívásokra képes legyen válaszolni, gondozza a tehetségeket és értékalapú, hatékony kapcsolatot alakítson ki szűkebb és tágabb környezetében.

Erdő hangsúlyozta, hogy a Pázmány Péter által alapított egyetem utódintézményeire kettős feladat vár: egyrészt versenyképes, nemzetközileg elismert tudást adni, másrészt megőrizni és továbbfejleszteni a nemzeti kultúrát.Az ünnepi szenátusi ülés után Mezey Barna, az ELTE megválasztott rektora és Szögi László, a könyvtár főigazgatója megnyitotta «Az Eötvös Loránd Tudományegyetem története, 1635–2010» című kiállítást az Egyetemi Könyvtárban.

«Az egyetemek felelőssége a 21. században» címmel megrendezett nemzetközi konferenciával folytatódott a rendezvénysorozat az ELTE Bölcsészettudományi Karán. A konferencia megnyitóján Hudecz elmondta: a 21. században megváltozott az egyetemek küldetése. A modern egyetemeknek lépést kell tartaniuk az információtechnológia változásaival, valamint a multikulturalizmus támasztotta nehézségeket is át kell hidalniuk.

A konferenciát Carlos Reis, a portugál Universidade Aberta rektora, a Saramago Alapítvány fővédnöke is megtisztelte jelenlétével. Ő tolmácsolta – a betegsége miatt távolmaradni kényszerült – José Saramago Nobel-díjas portugál író köszöntőjét. Saramago köszöntőlevelében egyebek között az egyetemes értékek megőrzését, az újítás és a tolerancia képességét, a fejlődés elvét, az egyetemi autonómia kialakítását, valamint a társadalmi felelősségvállalást nevezte a modern egyetemek legfontosabb feladatának.

A konferencia különleges programja az a beszélgetés volt, amelyen egyetemi szövetségek vezetői – Jean-Marc Rapp, az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA) elnöke, Guido Langouche, a Coimbra Csoport elnöke, Stavros A. Zenios, az Európai Fővárosi Egyetemek Szövetségének (UNICA) elnöke, valamint Hudecz Ferenc, a Duna menti Rektori Konferencia alelnöke  – ültek közös asztalhoz, hogy az egyetemek 21. században betöltött szerepéről és felelősségéről cseréljék ki gondolataikat.

Az ünnepi programok zárásaként ma az Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktori címet adományoz José Saramagónak, valamint Anuska Ferligojnak, a Ljubljanai Egyetem professzorának, Ferdinand Kleinnek, a Ludwigsburg-Tübingen Egyetem professor emeritusának és Kátai Imrének, az ELTE Informatikai Kar professor emeritusának.

Címkék