Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jazztavasz világhírű művészekkel a MűPá-ban

Jazztavasz világhírű művészekkel a MűPá-ban
Infovilág

A Djabe.A május 17-én 15 éves Djabe zenekar 2004 óta dolgozik együtt Steve Hackett angol gitárművésszel, aki ezen az estén is fellép a zenekarral. A Genesis egykori gitárosával számos teltházas koncertet adott a zenekar itthon, Európában és Ázsiában. A romániai Garanában   13 ezren voltak kíváncsiak a gitárvirtuóz és a zenekar zenei szintézisére. Ennyi ember nem fér el a Fesztivál Színházban, de a közös fellépés ismét sok száz embernek szerezhet örömet.  A fellépő: Banai Szilárd (dob), Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár), Kovács Ferenc (trombita), Kovács Zoltán (billentyűs hangszerek). Vendégek: Steve Hackett (gitár),  Ben Castle (szaxofon) – mindkettem angolok, John Nugent (szaxofon), USA, Malik Mansurov (tar – azeri lant), Dresch Mihály, Tóth Viktor és Muck Ferenc (szaxofon), Koós-Hutás Áron (trombita), Said Tichiti (ének, guembri), Bakó Gábor (táncos koreográfus).
 
A május 20-i koncerten kiváló zenészek állítanak emléket a világ legjobbnak tartott basszusgitárosának. A 36 éves korában elhunyt Jaco Pastorius virtuóz technikájáról és játékstílusáról ismert. Nagy szerepe volt az elektromos basszus elterjedésében, a basszusgitár szólóhangszerként való definiálásában. A koncert az 1963-ban alakult Stúdió 11, a Pastorius Big Band műsorából és Pastorius híres kompozícióiból állította össze műsorát. Produkciójukkal azt kívánják megmutatni, hogy mi az üzenete Pastorius kompozícióinak a mai közönség számára. A két amerikai vendég közül Erskine 35 éve főszereplője a világ dzsessz-élmezőnyének, a legendás Weather Report zenekarban dolgozott Pastoriusszal, s dobolt Pastorius big bandjében is.

Pastorius örökségének legfontosabb mai folytatója Victor Bailey az 1980-as évek első felében csatlakozott a Weather Reporthoz, ahol Pastoriust váltotta. Hírneve és népszerűsége azóta is töretlen. Több mint ezer korongon hallható játéka.
       
Az este művészeti vezetője Csepregi Gyula (szoprán- és tenorszaxofon, fuvola), zenekarvezető: Tóth Gyula (gitár).
További zenészek Kalmus Pál (szoprán-, alt- és baritonszaxofon, basszusklarinét, fuvola), Dennert Árpád (alt- és szopránszaxofon, klarinét), Varga Gábor (trombita, szárnykürt), Ducsai Szabolcs (trombita, szárnykürt), Barbinek Gábor (harsona), Rátonyi Róbert (zongora), Gátos Iván (billentyűs hangszerek), Balázs Gábor (bőgő, basszusgitár), Berdisz Tamás (dob).

Trio Midnight.Május 22-én este a negyvenéves Oláh Kálmán a húsz évvel ezelőtt alapított Trio Midnight zenekarral lép fel a Fesztivál Színházban. A kettős évforduló tiszteletére és a koncertre a zongorista-zeneszerző Passacaglia for 11 címmel új művet alkotott. Oláh szerzői képességeit 2006-ban a Thelonius Monk International Jazz Composer’s Competition fődíjával ismerték el.  A koncert első felében az Oláh Kálmán Sextet játszik. Zenészek: Bacsó Kristóf (szaxofon), Borbély Mihály (szaxofon, klarinét, tárogató), Schreck Ferenc (harsona), Szandai Mátyás (bőgő), Balázs Elemér (dob).

Az esten fellépő Horizont Fafúvós Kvintettben Horváth Béla (oboa), Jankó Attila (fagott), Klenyán Csaba (klarinét), Gyöngyössy Zoltán (fuvola) és Kovalcsik András (kürt) játszik. Oláh Kálmán duóban játszik Klenyán Csaba klarinétossal, illetve László Attilával (gitár). A szünet után lép színpadra a Trio Midnight Oláh Kálmán, Egri János (bőgő) és Balázs  Elemér összetételben, vendégük az amerikai Tim Ries (szaxofon).

Mindhárom koncert előtt 18 órai kezdettel tehetséges fiatalokból álló előzenekarok lépnek fel a Művészetek Palotája Üvegtermében.

Címkék