Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pénzügyi válság: gyorsan és jól válaszolt az EBB

Pénzügyi válság: gyorsan és jól válaszolt az EBB
Infovilág

"Két évvel ezelőtt az EBB hitelezési tevékenységének megerősítésével gyors és hatékony választ adott a kialakuló világméretű pénzügyi és gazdasági válságra. Mindezt elsősorban a kis és közepes vállalkozásoknak nyújtott hitelek növelésével, másrészt azzal érte el, hogy minden rendelkezésére álló kapacitással bekapcsolódott az EU gazdaság élénkítési tervének megvalósításába" – mondta Deutsch Tamás (EPP) jelentéstevő a szavazást megelőző vitában. A képviselő hozzátette: fontos, hogy az EBB bekapcsolódjék az EU2020 stratégia finanszírozásába is.

A kézfeltartással elfogadott jelentés szintén üdvözli, hogy "az EBB az utóbbi években szisztematikusan nyomon követi a parlament ajánlásait", az informátorok védelmére szolgáló új szabályokat, illetve azt, hogy a bank a "zéró tolerancia" elvét alkalmazza a csalásokkal és a korrupcióval szemben. A jelentés ugyanakkor felkéri az EBB-t, vizsgálja meg, hogyan lehet védelmet szavatolni külső panasztevők számára, és gyorsítsa fel a csalást elkövetők feketelistájának összeállítását. A képviselők aggodalmukat fejezik ki az átfogó kölcsönök odaítélésének és ellenőrzésének adóügyi szempontú átláthatatlansága miatt; ebben az összefüggésben felhívják az EBB-t, hogy követelje meg, hogy a pénzügyi közvetítők hozzák nyilvánosságra az általuk kapott átfogó és kerethitelek felhasználásának részleteit.

A kis- és közepes vállalkozások támogatásának javítása végett a képviselők arra kérik az Európai Beruházási Bankot, hogy vállaljon magasabb kockázatot a KKV-k esetében alkalmazott hitelnyújtási politikában anélkül, hogy kiváló tőkepiaci adósminősítését (AAA) kockára tenné, valamint hogy "tegyen meg minden erőfeszítést az egyes projekteknél tapasztalt bonyolult bürokratikus szabályozások egyszerűsítése céljából". A parlament kéri az EBB-t és a tagállamokat: fontolják meg annak lehetőségét, hogy a tagállamokon kívül az Európai Unió is rendelkezzék részesedéssel a bankban, ami fokozottabb együttműködést eredményezne az EBB és a Bizottság között.

A képviselők rávilágítanak arra, hogy az EBB külső fellépéseinek összhangban kell lenniük az Európai Unió szerződéseiben foglalt uniós politikai célokkal, és javasolja a feladatok világos elkülönítését az olyan régiók tekintetében, ahol az EBB tevékenysége átfedésbe kerülhet más közpénzből finanszírozott pénzügyi intézményekével. Ugyanakkor a képviselők a Bizottság, az EBB és EBRD közötti jelenlegi együttműködési megállapodás felülvizsgálatát kérik a keleti szomszédság országaiban, Oroszországban és Közép-Ázsiában folyó finanszírozási műveletek tekintetében.


Az Európai Beruházási Bank, amelynek jelenlegi elnöke a belga Philippe Maystadt, az Európai Unió hosszú távú hitelekkel foglalkozó bankja, amely a tagállamok és leendő tagállamok mellett az EU partner országainak projektjeit is támogatja. Az EBB 2008-ban 57,6 milliárd euró értékben írt alá kölcsönszerződéseket, ami 20,5%-os növekedést jelent 2007-hez képest. A bank pénzügyi tevékenységének ellenőrzése az EP költségvetés-ellenőrzési szakbizottságának, illetve gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó szakbizottságának közös feladata. A felülvizsgálatot ez évben a költségvetés-ellenőrzési szakbizottság szervezte.

Címkék