Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Iskolaszövetkezetekben biztonságos a diákmunka

Iskolaszövetkezetekben biztonságos a diákmunka
Infovilág

Csakhogy könnyen kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a pénzkeresést célul kitűző, de a munkavégzés jogszabályi feltételeit nem ismerő, és azt a munkáltatón számon nem kérők. A közép- és főiskolások, egyetemisták körében számtalan történet terjeng szezon végén nem fizető lacikonyhásról, gyümölcsben fizető dinnyeárusról, vagy a munka végeztével étkezés, lakhatás, vagy más címen költséget felszámító munkaadókról.

A diákoknak a nyári szünetben is a legbiztonságosabb, a munkaügyi hatóság által is ajánlott pénzkereseti formája az iskolaszövetkezetekben végzett munka.  Ebben az esetben nem kerülhető ki a munkaszerződés, a munkabiztonsági oktatás, a folyamatos szakmai felügyelet, az ellenőrzöttek a munkavégzés.

Amit érdemes és kell is tudni az iskolaszövetkezetekről:


• szünidőben 15 éves kortól, tanulmányi időben legalább 16 éves kortól vállalhatnak a fiatalok munkát. Felső

korhatár nincs, de jellemzően a 17–25 év közöttiek keresik ily módon az anyagi boldogulás lehetőségét.
• általában nagy cégek, multinacionális vállalatok megrendelésére végeznek el könnyű fizikai munkákat; az

idegenvezetéstől az adatrögzítésen keresztül a tolmácsolásig szinte minden szakmai tevékenységet el tudnak látni.
• az iskolaszövetkezetek átjárhatóak, egy személy akár több szövetkezetnek is tagja lehet.

Az iskolaszövetkezetekről érdemes tudni, hogy az EU-konform szövetkezeti törvény előírásai szerint működő, teljes önkormányzati és gazdasági önállósággal rendelkező gazdálkodó szervezetek, melyek ellátják saját tagjaik érdekvédelmét és egyéb juttatásokban, kedvezményekben is részesítik őket.

A mindenkori oktatáspolitika kiemelt fontosságúnak tekinti a diákok segítését a munka világába lépésükkor. Az iskolaszövetkezetek azon túl, hogy legális pénzkereseti lehetőséget teremtenek a diákoknak, terheket vesznek le a szülők és az állam válláról, a munkavégzéshez kapcsolódó szabályokat is megtanítják, és megismertetik az ezzel járó felelősséget is, így a diákok tanulmányaik végeztével gyakorlottabban, ezáltal versenyképesebben léphetnek ki a munkaerő-piacra.

A diákok keresetük több mint 60%-át közvetlenül vagy közvetve tanulmányaikkal kapcsolatos kiadásokra (könyv, albérlet, vizsgadíjak stb.) költik. Ez is mutatja, hogy az iskolaszövetkezetek társadalmi szerepvállalása megkérdőjelezhetetlen.

A Diák Ész, mint az iskolaszövetkezeteket összefogó társadalmi szervezet, egyik fő céljának tekinti a diákvállalkozások működési feltételeinek folyamatos javítását, az iskolaszövetkezetekben végzett munka jogaszabályi környezetének folyamatos szakmai ellenőrzését. A Diák Ész tagszervezetei – köztük a hat, legnagyobb létszámot foglalkoztató iskolaszövetkezet – a munkásvédelmi és munkásbiztonsági szabályoknak megfelelően, a törvényes munka- és pihenőidők megtartásával, nagy gondossággal és odafigyeléssel kínálnak munkát tagjaiknak.

Az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás biztonságos, stabil és rugalmas.

• biztonságos, mert
o törvényes,
o ellenőrzött,
o kiszámítható,
• stabil, mert
o az Európai Unió elismeri,
o az állam támogatja,
o a feketemunka lehetősége kizárt,
• rugalmas, mert
o a cégek igényeire épül
o a tanulmányi szempontok elsődlegességét figyelembe veszi,
o egész- vagy részmunkaidős, alkalmi vagy rendszeres jövedelemszerzési lehetőséget kínál.

 

Címkék