Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 3. Az év 124. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739406. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Cisco-előrejelzés: évente megkettőződik a mobil adatforgalom

Cisco-előrejelzés: évente megkettőződik a mobil adatforgalom
Infovilág

Eszerint a forgalom évente átlagosan legalább megkettőződik. A 2014-re becsült forgalom 56 százaléka a nyugat-európai és az ázsiai-csendes óceáni térségre jut. A leglendületesebb fejlődés a Közép-Európát, Latin-Amerikát, a Közel-Keletet és Afrikát is magába foglaló régióban várható, ahol a 2009-i 9-ről 2014-re 14%-ra nő a világméretű adatforgalomhoz mért részesedés.

A növekedés hátterében a mobil használatra felkészített eszközök gyors terjedése, valamint a videótartalmak népszerűsége áll. Négy éven belül jó ötmilliárd személyi eszköz kapcsolódhat a mobilhálózatokhoz, a gép–gép csomópontokon keresztül pedig további több milliárd ilyen eszköz vehet részt az adatforgalomban. A tanulmány szerint a mobilvideó 2014-re a teljes mobil-adatforgalom kétharmadára rűghat, ami a tavalyihoz képest 66-szoros (!) növekedés, és egyúttal a Cisco-előrejelzésekben a valaha is becsült legmagasabb növekedési arány.


• A világ mobil-adatforgalma tavaly 160 százalékkal, havi 90 petabájtra – azaz 23 millió DVD adattárolási kapacitásának megfelelő szintre – nőtt.

• A mobil-adatforgalom ma 2,4-szer gyorsabban növekszik, mint a vezetékes szélessávú adatforgalom.
• 2014-ben várhatóan az okostelefonokon és a notebook-adatkártyákon zajlik le a világ mobil-adatforgalmának több mint 90 százaléka.
• 2014-re több mint 400 millió internet-használó már kizárólag mobil szolgáltatáson keresztül használja majd a vilőághálót.
• Ma egy átlagos szélessávú mobil szolgáltatás havonta 1,3 gigabájt forgalmat gerjeszt, ami körülbelül 650 zenei MP3-fájlnak felel meg. Ezzel szemben 2014-re az átlagos szélessávú mobil szolgáltatás várhatóan havi 7 gigabájt – körülbelül 3500 zenei MP3-fájlnak megfelelő – forgalmat generál majd.

Címkék