Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 10. Az év 131. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739413. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alkalmi bélyegeken gyermekkönyvek, biodiverzitás, focivébé

Alkalmi bélyegeken gyermekkönyvek, biodiverzitás, focivébé
Infovilág

Reich Károly (Balatonszemes, 1922. augusztus 8. – Budapest, 1988. január 7.) Kossuth-díjas magyar grafikusművész. Főiskolai tanulmányait a budapesti Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán olyan kiváló mesterek mellett folytatta, mint Haranghy Jenő, Hincz Gyula és Konecsni György. Grafikusi pályafutását plakáttervezőként kezdte, és illusztrátorként folytatta. Művei megtalálhatók a debreceni Déri Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában és a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A fiatalok számára készített pannói a gyermekek számára fenntartott intézményeket díszítik, pl.: Fóti Gyermekváros, II. sz. budapesti Gyermekklinika, Miskolci Gyermekkórház. Szerteágazó munkásságából különösen könyvillusztrációi emlékezetesek. Mintegy ötszáz könyv, közte gyermekkönyv, oldalai őrzik alkotásait. Az 1980-as években bronzkisplasztikákat is készített. Számos kitüntetéssel és díjjal jutalmazták munkásságát: Munkácsy Mihály-díj (1954: III. fokozat, 1956: II. fokozat), Kossuth-díj (1963), Érdemes művész (1972), Kiváló művész (1975) és SZOT-díj (1979). (Forrás: hu.wikipedia.org)Az alkalmi bélyegkisív, a hozzátartozó borítékrajz és bélyegző grafikája Reich Károly, Kormos István örökzöld Vackor történetei ihlette munkái alapján készült. A holnap megjelenő kisív tervezőművésze Kara György, gyártója a Pénzjegynyomda.
 
A Magyar Posta hagyományai szerint alkalmi bélyegblokkon és bélyegsorozaton mutatja be hazánk flóráját és faunáját. Az idei  bélyegblokk megörökíti azt a tényt, hogy az ENSZ 2010-et a biológiai sokféleség, a  biodiverzitás évének nyilvánította. A biodiverzitás a földi élet sokszínűségét jelenti, ami a sok milliárd éve zajló evolúció által formált természetes folyamatok eredménye. Az év programjai a fajokat kipusztító környezetszennyezésre és a fenntartható fejlődés szükségességére hívja fel a figyelmet.

A magyar nőszirom Magyarországon fokozottan védett, lágy szárú, évelő növényfaj. Száraz réteken, sziklafüves lejtőkön, esetleg pusztai cserjésekben található meg. 10-30 cm magasra nő. Levelei fokozatosan szélesednek, kifelé görbülnek. Egyenes, hengeres szárának felszíne sima zöld. Az április-májusban nyíló virágai ibolyakékek vagy lilásvörösek.  Közönséges ürge a földön élő mókusfélék alcsaládjának Marmotini nemzetségébe tartozó nem. Európában két fajuk fordul elő: a közönséges és a gyöngyös ürge. Magyarországon védett állat. Növényeket esznek: főleg fűféléket és magvakat, de kifosztja a madarak fészkét is. Telepes állatok. Téli álmot alszik.  A kék cinege a verébalakúak rendjébe, és a cinegefélék családjába tartozó apró termetű, közismert és közkedvelt madárfaj. Alapvetően európai madárfaj. Nevét kék fejtetőjéről és kékes szárny- és farokvégéről kapta. Bár Kárpát-medencei előfordulása gyakorinak mondható, Magyarországon védettséget élvez.  A lándzsás levélpoloska főként a Földközi tenger országaiban fordul elő. Hazánkban csak néhány éve fedezték fel. Megjelenése talán az egyik legbizarrabb poloska fajjá teszi, hiszen hatalmas tüskékkel rendelkezik. Különleges tulajdonsága, hogy amikor veszélyt érez egész testében reszketni kezd, így egy elszáradt, szélfútta levéldarabkához hasonlít. Védett rovar. A rákosi vipera egy kizárólag Magyarországon előforduló, rendkívül ritka mérgeskígyó-alfaj, a Kárpát-medence faunájának elismerten legveszélyeztetettebb állata. Fokozottan védett. Eredetileg Ausztriától Bulgáriáig fordult elő, de ma már csak hazánkban jellemző. Az alfaj alapszíne szürkés vagy sárgásbarna, hátán sötétbarna cikcakkmintázat fut végig. (Forrás: hu.wikipedia.org; Vásárhelyi Tamás leírása)

A Székely Kálmán tervezte, a Pénzjegynyomdában, készült, holnap megjelenő, sorszámozott blokk keretrajzán és bélyegképén az állat és növényvilág sokszínűségét idéző grafikai kompozíció látható. A bélyegkép főmotívuma a magyar nőszirom. A sorozat bélyegképein névérték szerinti sorrendben ürge, lándzsás levélpoloska, kék cinege és rákosi vipera látható, a háttérben az állat élőhelyére, illetve környezetére utaló motívumok jelennek meg. Az alkalmi borítékot lepkék alkotta grafikai kompozíció díszíti. Az alkalmi bélyegzőn a biodiverzitásra utaló emblematikus grafika szerepel.


A június 11-én kezdődő XIX. Labdarúgó-világbajnokságot a Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti. Ez az első alkalom, hogy az afrikai kontinens ad otthont az eseménynek és ezt követően Óceánia marad az egyetlen olyan földrész, amelyik még nem rendezett világbajnokságot.

A világbajnokságra a FIFA 208 tagországból 204 nevezett, a selejtezők után pedig 32 csapat (Algéria, az Amerikai Egyesült Államok, Anglia, Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Afrika [rendező], Dél-Korea, Elefántcsontpart, Észak-Korea, Franciaország, Ghána, Görögország, Hollandia, Honduras, Japán, Kamerun, Mexikó, Németország, Nigéria, Olaszország, Paraguay, Portugália, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland és Uruguay] vehet részt a tornán. Afrika amúgy a FIFA rotációs rendszerének köszönhetően kapta meg a torna rendezési jogát, melynek értelmében magát a kontinenst a FIFA jelölte ki. Egyiptom, Marokkó, a Dél-afrikai Köztársaság és közös pályázattal Tunézia és Líbia versengett a rendezési jogért. A végeredményt Joseph Blatter, a FIFA elnöke jelentette be, 2004. május 15-én, Zürichben. A Dél-afrikai Köztársaság pályázata már az első fordulóban megkapta a szavazatok több mint 50%-át, és ezzel elnyerte a rendezési jogot.

A világbajnokság hivatalos kabalafigurája Zakumi, a leopárd. Nevének első két betűje a "ZA" az ország rövidítése, a "kumi" pedig több helyi nyelvjárásban "tízest" jelent. Zakumi szimbolizálja az ott élő embereket, a Dél-afrikai Köztársaság földrajzát és szellemiségét. A világbajnokság hivatalos labdáját a világbajnokság sorsolásakor, tavaly december 4-én mutatták be. A labda neve Jabulani, ami zulu nyelven "ünnepelni"-t jelent. A labdán 11 szín található, ami a Dél-afrikai Köztársaság 11 régióját és hivatalos nyelvét is szimbolizálja, valamint utal a csapatok 11 kezdőjátékosára is. Az alkotók szerint ez minden idők leggömbö-lyűbb labdája. (Forrás: hu.wikipedia.org)A bélyegkép főmotívuma a futball-labda, melynek felületén a Labdarúgó-világbajnokságra utalva kirajzolód-nak a földrészek kontúrjai. A sajátos grafikai kompozíció részeként a különböző nemzetek mezeibe öltöztetett figurák a labdarúgás jellemző mozdulatait tükrözik. Az alkalmi borítékrajzon – a bélyegkép stílusában és hangulatában – a szurkolók ünneplő tömege tűnik elő. Az alkalmi bélyegző grafikáját egy játékos és a labdarúgópálya frappáns együttese alkotja.

Az Állami Nyomdában készült és holnap megjelenő bélyeget Elekes Attila tervezte.

Címkék