Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vulkáni hamu után – félelem az olajtól

Vulkáni hamu után – félelem az olajtól
Infovilág

A közvetlenül érintett térségben megjelenő louisianai Daily Advertiser egyértelműen kimondja, hogy immár fő veszéllyé vált a Mexikói-öböl széles területének környezeti szennyeződése, ami egyaránt vonatkozik a tengerre és szárazföldre, az élővilágra s a lakosság élet- és munkafeltételeire. Mivel a szivárgás megszüntetését célzó próbálkozások eddig eredménytelenek maradtak, kiszámíthatatlan, meddig tart a napi több, mint 200 ezer gallon olaj feltörése a tenger mélyéről. Szakértők szerint a BP fúrótornyának robbanása óta „az elképzelhető bajok minden kombinációja összejött”. Ed Overston, az illetékes helyi és szövetségi állami szervekkel együttműködő Louisiana Állami Egyetem professzora ennek tudatában figyelmeztet arra, hogy „ha nem következik be gyors és kedvező változás az eseményekben, a jelenleginél is nagyobb mennyiségű olaj is  feltörhet valahol a part közelében”.  Százötven mérföldes parti térségben számolnak  az állat- és növényvilág tetemes részének pusztulásával, nem utolsó sorban a hurrikánkockázat további növekedésével, összességében pedig a munka- és életviszonyok olyan tartós romlásával, amire az utóbbi években csak New-Orleansban volt példa. 

A világsajtó élvonalába tartozó New York-i Wall Street Journal hétvégi számának főcímében maguknak a munkálatoknak az „elmocsarasodásától” tart. A jól tájékozottnak számító lap immár hetekig tartó munkálatokra számít, s a felrobbant majd elsüllyedt fúrótornyot birtokló BP-cég felelősségének sürgős és alapos kivizsgálását sürgeti.

Eközben a hozzák közelebbi Németországban, a Passauer Neue Presse – környezetvédőkre hivatkozva – attól tart, hogy a jelenlegi katasztrófa nagyobb lehet, mint az, amikor 1989-ben az Exxon Valdez tankhajóból 11 millió gallon ömlött a tengerbe Alaszkánál. Az pedig a többi között az olaj világpiaci árát is megnövelte.

Ettől tart, például, az olasz La Stampa is.

Amerikai szakemberek esetleg a katasztrófa miatt emelkedő olajárakat még nem emlegetnek, de attól már tartanak, hogy rövid időn belül az USA eddigi legnagyobb olajfoltja pusztít a Mexikói–öbölben. Azt pedig tényként közölték, hogy miközben a szivárgás folytatódik –  a szennyeződés Florida felé tart…  

Címkék