Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gödöllő, kastélypark: avató népünnepéllyel

Gödöllő, kastélypark: avató népünnepéllyel
Infovilág

A klónozott gesztenyefák sora.Kilátás az újjávarázsolt parkra.Miután az Infovilág a minap részletesen beszámolt a gödöllői kastélypark rekonstrukciójáról, itt pusztán emlékeztetőül annyit, hogy a ma átadott mintegy ötezer négyzetméteres kertrész nem egészen ötöde annak a hatalmas parknak, ami teljes felújításra, újjáépítésre vár. A tervek készen vannak, megvalósulásuk után a gödöllői is feliratkozhat Európa legszebb kertjeinek listájára. A gödöllőihöz hasonló munkák ára csaknem csillagászati. A ma megnyitott parkrészre mintegy háromszázmilliót költöttek, a kastélyegyüttestől távolabbi rész rekultiválása – festői tájképi, romantikus zöldterület – további hétszáz-ezermillió forintba kerülhet. Gödöllőn egész évben élni fog a kastélykert: tavasztól őszig automata öntözőberendezés gondoskodik a pázsit, a sokféle virág, örökzöldek, cserjék, értékes facsemeték és idős társaik vízellátásáról, és a kerttervezők meg kertészek a téli hónapokban sem hagyják magára a nemzet egyik kincsének számító létesítményt.

Hosszú szárú, nagy virágú tulipánok a park végében.Egy kíváncsi kislány, nevezzük Melindának, azt kérdi a nagyapjától: láthatta-e Sisi, a királyné az itteni öreg fákat? Nehéz egyértelmű és hiteles választ adni, mert akár lehet is a pusztulás és pusztítás évtizedeit átvészelt néhány öreg fa a megmaradottak között, amelyik ifjú éveiben árnyat is adhatott a magányt oly annyira kedvelő felséges feleségnek. Sokat, a többséget azonban, ha fájó szívvel is, ki kellett cserélni. A képeken, leírásokban megörökített vadgesztenye-fasort, például, teljes egészében föl kellett újítani fiatal, egyidős, egy tőröl fakadt példányokkal. A mintegy száz, hússzínű vadgesztenyére egy külföldi kertészetben bukkantak a szakemberek. Szavatoltan valamennyi egy őstől származik, klónozással szaporított, azonos körülmények között nevelt példányokról van szó. Meg is látszik rajtuk, hogy "egypetéjű ikrek", olyan egyformák, gyönyörűk. A kastélypark most újjáépített, -telepített részében 31 fafajta él, a már végüket járó példányokat újakra cserélték.

Külön illik szólni a virágágyásokról, most éppen a nárciszok, tulipánok virítanak; és szerény foltokban föllelhetők Sisi kedvencei, az árvácskák meg az ibolyák is.

Még kísért a múlt, a romlás és rombolás.Hatalmas tábla áll a kastélytól nem messze, amin az olvasható, hogy az Európai Unió és a Magyar Állam 1 457 192 363 forinttal támogatja a Gödöllői Királyi Kastély komplex környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő újjáépítését és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztését az Új Magyarorság Fejlesztési Terv részeként. Az ebből a csaknem másfél milliárdból megvalósuló beruházási szakasznak e hónap végéig kell elkészülnie. Természetesen a kastélypark csak egy része a hatalmas munkának, az épületrekonstrukció (a régi szerkezetek feltárása, megerősítése, újjáépítése) különösen drága és időigényes teendők sokasága, a legjobb szakemberek és anyagok szükségeltetnek hozzá. Tíz hónap múlva ugyanis új történelmi hivatást kell teljesítenie a gödöllői kastélynak abból az alkalomból, hogy hazánk lesz az Európai Unió soros elnöke. Sürget tehát a lovarda és barokk istálló rekonstrukciójának a befejezése, miáltal összesen további 1700 négyzetméter területtel gazdagodik e pompás épületegyüttes.

Végezetül ne feledjük: ma és holnap, a kastélypark megnyitása alkalmából forgatagos népünnepély helye is a kastélyudvar. Mindenekelőtt a családokat várják a házigazdák, érdemes kihasználni a lehetőséget.

Címkék