Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

LTE-bemutató Budapesten: Ericsson+T-Mobile=szupergyors mobilnet

LTE-bemutató Budapesten: Ericsson+T-Mobile=szupergyors mobilnet
Infovilág

A jövőből adtak kis ízelítőt az Ericsson és a T-Mobile mérnökei, amikor bemutatták az LTE révén elérhető gyors le- és feltöltést, a HD-felbontású videofilm online megtekintését, a minden eddigit fölülmúló minőségű videokapcsolatot, valamint azt, hogy a kisebb késleltetéssel az online felhasználók közötti interakciót feltételező játékok is fennakadás nélkül élvezhetők lesznek – előreláthatólag két-három éven belül. Ennek oka, hogy új infrastruktúrát, operátori feladatokat, lehetőségeket kell kidolgozni, és az sem utolsó szempont, hogy minderre az állam milyen, mekkora frekvencia-tartományt kínál föl.

Tehát még pár év, mire az NGMN (következő generációs mobilhálózat) itthon is elérhetővé válik. Miért lesz ez jó, mivel tud majd többet az LTE a mostani mobil szélessávnál? Első és legkézzelfoghatóbb előnye a nagy le- és feltöltési sebesség, illetve a kis késleltetési idő, ugyanis ennek köszönhetően az online alkalmazások és játékok mobilhálózaton keresztüli használata még jobban elterjedhet, nem lesz "hátrány" a pl. a DSL-kapcsolattal rendelkező használókkal szemben.
 
Az Ericsson egyik tanulmánya azt vetíti előre, hogy 2020-ra a távközlési kapcsolatok száma 50 milliárd fölé emelkedik majd, hiszen az NGMN-nek köszönhetően mind az ember–gép, mind a gép–gép kapcsolatok függetlenedni tudnak a kábelrengetegektől, beköszönt a „vezetéknélküliség” (wireless) fénykora. Addigra akár a háztartási eszközök (pl. hűtőgép) is tömegével csatlakozhatnak a világhálóra. Nem beszélve a szórakoztató elektronika hatalmas mértékű elterjedésére, hiszen lehetőség nyílik a HD- és 3D-s felvételeket készítő videokamerák, fényképezőgépek jó minőségű tartalmainak szinte azonnali közzétételére a weben.

A mai sajtóeseményen öt fő kategórián, szegmensen keresztül tekinthettünk be a jövőbe: gyors le- és feltöltés (FTP), online HD-filmnézés, böngészés, telefonos alkalmazások (videotelefonálás), online használók közötti aktív interakciót feltételező játék...

Mondanom sem kell, meglepetés volt "mobilneten" keresztül végignézni 1080-as HD felbontásban az Avatar előzetesét – mobilinterneten – akadozás nélkül. A gördülékeny lejátszás titka, hogy a nagyobb pixelsűrűségű részeknél, azaz ahol több képet, képi anyagot kell megmozgatni, megrajzolni, ott az intelligens hálózat növeli az adatátviteli sebességet, a "feketébb" jeleneteknél pedig csökkenti.

A két nagyvállalat, az Ericsson és a T-Mobile együttes LTE-tesztjének második szakasza technikatörténeti előrelépés. Nagyban segíti a valós körülmények szimulálását, hogy ehhez a Svédországban már kereskedelmi forgalomban is kapható LTE-USB-s modemet használják. Hatalmas a fejlődésről van szó, hiszen az első periódusban a hálózat még csak épületen belül volt elérhető. Mostanra a szakemberek odáig jutottak, hogy az LTE-teszthálózat 5 bázisállomással a budai Hengermalom út–Fehérvári út–Irinyi József utca–Duna által határolt területet is lefedi, 10 MHz-es sávszélességen 50 Mb/mp letöltési sebességet kínálva. További terv a mostani lefedettség bővítése és a sebesség fokozatos növelése.
 
Az NGMN és azon belül az LTE segítségével rugalmasabb és hatékonyabb spektrum-felhasználást ígérő hálózatok építhetők ki, jóval több frekvencián működve a mostaniaknál. A 3GPP az LTE-technológiával együtt kidolgozta a multistandard rádiós szabványt, aminek nagy előnye, hogy az addig használatos hardverek egy egyszerű szoftverváltással alkalmassá válnak a GSM, 3G, HSPA, LTE kiszolgálására.

Címkék