Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Széchenyi-futam: környezetbarát autók, fenntartható közlekedés

Széchenyi-futam: környezetbarát autók, fenntartható közlekedés
Infovilág

A különleges verseny ötlete a győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) hallgatóitól származik. „Kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelő közlekedési eszközök tervezése és építése a cél. Összemérhető tervezői és kivitelezői eredményeket felvonultató versenyt kínáltunk elsősorban leendő és gyakorló mérnökök számára, olyant, ami megmozgatja és felrázza a mindenkiben szunnyadó újító vágyat. Éppen öt évvel ezelőtt szerveztük meg az első Széchenyi-futamot, ami azóta országos rendezvénnyé terebélyesedett” – idézte fel a kezdeteket Petis László, a program főszervezője, aki maga is a SZE-Győr hallgatója.

A szervezés és lebonyolítás az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség dolga. A jelentkezők különféle kategóriákban indulhatnak, a saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő – sokféle a lehetőség. Az idei futam ma kezdődik és vasárnapig tart. Minden eddiginél többen, kétszer annyian, mint tavaly neveztek be: 60 versenygép áll rajthoz a győri Audi gyár parkolójában.

„A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme; ezt bizonyítja, hogy az intézményben született meg a Széchenyi-futam ötlete. Jelenleg mintegy 12 milliárd forintos fejlesztési programot valósítunk meg avégett, hogy hallgatóink még színvonalasabb körülmények között készülhessenek fel az előttük álló kihívásokra. A beruházások a futam korábbi helyszínét is érintették, ám a pénteki és szombati programok egy részének továbbra is az egyetem, annak újonnan épített kétszintes parkolólemeze ad otthont. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen életképes, a jövő építését hasznosan szolgáló, a mérnöki kreativitásra építő kezdeményezéshez adhatunk teret” – mondta el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója.

Címkék