Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 2. Az év 123. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739405. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Lendület-program – nyertes fiatal kutatók

Lendület-program – nyertes fiatal kutatók
Infovilág

Az MTA elnöke által kezdeményezett programra nemzetközileg elismert, kiemelkedő tudományos teljesítményt felmutató, 45 évesnél fiatalabb kutatók jelentkezhettek. Pálinkás József hangsúlyozta: a Lendület-program nemcsak a tehetséges fiatal kutatók előrelépési lehetőségeinek bővítését és elvándorlásuk megállítását teszi lehetővé, hanem hozzájárul az akadémiai kutatóintézetek kutatási témáinak megújításához és versenyképességének a növeléséhez is.

A Lendület-program nyertesei a támogatásból ígéretes kutatási programokra hozhatnak létre új kutatócsoportokat az Akadémia kutatóintézeteiben. Ez önálló munkalehetőséggel, saját kutatócsoporttal, jól felszerelt laboratóriummal és méltányos fizetéssel jár a hazaköltöző, vagy itthon maradó tehetségeknek. A Lendület-programot az idén 300 millió forinttal támogatja az Akadémia. A kutatások forrás- és műszerigényét figyelembe véve osztják el a pénzt a nyertes pályázók között. A kedvező elbírálásban részesült jelentkezők számára az MTA öt évre biztosítja a támogatást. Az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és annak vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról. A résztvevőknek törekedniük kell arra, hogy a Lendület-programban elnyert támogatást további kutatási, finanszírozási forrásokkal egészítsék ki.

Az idén 22 pályázat érkezett be a felhívásra; hárman pályáztak az Egyesült Államokból, egy kutató pedig Hollandiából. A tavalyinál nagyobb arányban jelentkeztek itthonról. A fiatal tudósok többsége az élet- és a természettudományok területén kutat.

A pályaművek elbírálása két szakaszban történt. Minden pályázatot négy, személyét titokban tartó bíráló pontozott. A bírálatok és a szöveges értékelések összesítése után nyilvános zsűri döntött a nyertesekről. Az Akadémia elnöke által irányított testület tagjai a pályázati rendszerekben jártas, nemzetközileg is elismert kutatók közül kerültek ki:

Bársony István, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézete igazgatója,
Bélyácz Iván az MTA levelező tagja, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaság-tudományi karának tanszékvezető egyetemi tanára,
Csermely Péter biokémikus, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapítója,
Falus András immunológus, az MTA rendes tagja,
Lénárd László neurobiológus, az MTA rendes tagja, Lovas Rezső fizikus, az MTA levelező tagja,
Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja,
Pál József az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem olasz tanszékének vezetője,
Perczel András kémikus, az MTA doktora, valamint Szolcsányi János farmakológus, az MTA rendes tagja.


Végül hét fiatal kutató  támogatásáról döntött a zsűri. A «Lendület – Fiatal Kutatói Program» 2010. évi nyertesei:


Fekete Csaba orvos,
Stipsicz András matematikus,
Galajda Péter fizikus,
Szakács Gergely orvos,
Gali Ádám fizikus,
Soós Tibor vegyész,
Kóczy Á. László matematikus, közgazdász.

Fekete Csaba az elhízás elleni új terápiás megközelítésekkel, Stipsicz András pedig a négydimenziós terek tulajdonságaival foglalkozik. Galajda Péter a mikrobák közösségeinek törvényszerűségeit vizsgálja nanotechnológiai eszközökkel. Szakács Gergely a daganatellenes szerek új generációjának megalapozása és a személyre szabott gyógyítást szolgáló új eljárások fejlesztése felé tehet lépéseket a Lendület-program keretében nyújtott támogatással. Gali Ádám eredményei utat nyithatnak a hatékonyabb és olcsóbb napelemtáblák előállításához. Soós Tibor kutatásainak egyik fontos célja olyan módszerek kifejlesztése, amelyek jócskán csökkentik a szintetikus eljárások környezeti terheléseit. Kóczy Á. László a kooperatív játékelmélet kutatója; kutatócsoportjának eredményei segíthetik egyebek mellett a szabad piaci versenyt korlátozó kartellek elleni küzdelmet is.

Címkék