Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. május 17. Az év 138. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739420. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Jaksity Kata filmjeivel segíti Afrikát

Jaksity Kata filmjeivel segíti Afrikát
Infovilág

Afrika ege alatt; dr. Cseh László felvétele.Törökbálintra, a Munkácsy Mihály Művelődési Házba szólt a meghívó, ahol Jaksity Kata „Gyermekéletek, asszonysorsok” című hatrészes, dokumentumfilmes-beszélgetős sorozattal várta az érdeklődőket. Aznap ráadásul egy aktuális fotókiállítás megnyitójával is, amelyen dr. Cseh László felvételei mutatják be a Katával közös kenyai úton, a dadaabi menekülttáborban felvett arcokat, pillanatokat.

Ebben a táborban szomáliai menekültek élnek. Húsz éve mintegy 90 ezer ember számára épült, ma már 300 ezernél is több a lakója. Afrika egymilliárdnyi népességéből 26 millió belső menekültet tartanak nyilván, aki nem csupán a szegénység és éhség elől, sokkal inkább élete védelmében kénytelen elhagyni otthonát.

Az afrikai országok egy részét korántsem demokratikus kormányok vezetik, emellett évek, évtizedek óta polgárháborúk teszik még bizonytalanabbá ezen országok lakosságának az életet. Az Afrika kincseit ma is gátlástalanul megrabolni kész érdekcsoportok fellázítják és felfegyverzik a „lázadókat”, megvásárolják a korrupt vezetőket, és aztán szabadon halászhatnak a zavarosban. Hogy mennyire nem politikai hatalomról, az ország életének jobbra fordításáról van szó: az egyik ugandai lázadó csoport stratégiája az, hogy rátámad a védtelen falvakra, porig égeti házait, lemészárolja a velük egyazon népből való békés civileket, és elrabolja a gyerekeiket. Belőlük – újkori janicsárokként – agymosással, fenyegetésekkel és kegyetlenséggel kiöl minden emberi érzelmet, „gyilkológépeket” kreál belőlük, akik még az épp az ő megmentésükre siető katonák ellen is képesek fegyvert használni. A gyermeklányokat szexrabszolgává alacsonyítják, akiket egy idő után még a megszült gyermekeik is kötnek fogva tartóikhoz, nem csupán a megfélemlítés és rettegés. Ezért menekül el az, aki tud, kilométerek százait megtéve apróságokkal, és olyan terepen, ahol az európai ember egy hetet se bírna ki, mert a menekülttáborokat védő kerítések mögött legalább az életben maradásra van némi esély.

Érdekes – mondják, akik ott jártak –, ezek a felnőttek és gyerekek nem koldulnak, nem kérnek segítséget a fehér emberbe kapaszkodva, ahogy az a városi nyomornegyedekben megszokott. Nem panaszkodnak, inkább örülnek annak, amijük még, vagy már van. Ezek az emberek csak néznek, szemükben reménytelenséggel és csodavárással, és csak akkor beszélnek sorsukról, ha rákérdez valaki. A tekintetük beszél. Dr. Cseh László ezeket a tekinteteket fotózza, a sötét szemekből sugárzó néma történeteket, és legfeljebb Nairobi East Ligh nevű nyomornegyedében tűnnek fel a menekült élet keretei és eszközei is.

Érdemes egy kicsit megállni a fotók előtt, és „beszélgetni” a néma tekintetekkel. Még így is megszólalnak.

Jaksity Kata ugandai gyerekekkel.Térjünk vissza Jaksity Katához, aki négy éve önként járja Afrikát, hogy filmjeivel elhozza megmutatni mindazt, ami ma Afrika, a homokos tengerparti üdülőktől a menekülttáborok realitásáig. Egyáltalán, hogy jut egy bájos-kedves televíziós műsorvezető addig a gondolatig, hogy saját pénzéből menjen el forgatni a vadonba?

Miután második kisfia megszületésekor majdnem másfél évet otthon maradt, a korábbi műsorába már nem tudott visszatérni. Ám egy percre sem keseredett el, úgy érezte, eljött az idő, hogy régi, nagy álmát megvalósítsa és elkészítse első önálló dokumentumfilmjét Afrikában. Az elhatározást segítette egy véletlenül felbukkant hirdetés. „Véletlenek persze nincsenek, minden valamilyen okból történik. A kérdés, hogy tudunk-e élni az ilyen nem véletlenül jött véletlenekkel, rájövünk-e, hogy az élet miért is kínálta fel nekünk” – vallja a műsorvezető.

A hirdetésben egy ghánai kezdeményezéshez kerestek önkénteseket, így Kata egy csapásra több vágyát is megvalósíthatta. „Régóta önkénteskedtem itthoni szervezetekkel, de nagy vágyam volt a fekete kontinensen is valami hasznosat tenni. Hogy mindeközben ráadásul még szakmai kihívásnak is eleget tehettem azzal, hogy dokumentumfilmet forgattam erről a nemes kezdeményezésről, azt egyszerűen el sem mertem hinni. Nem volt azonban sok időm szervezkedni, három hét alatt kellett mindennek összeállnia a forgatáshoz. Ennyi idő azonban még a legprofibbaknak is kevés  támogatók megnyeréséhez. Csak részben sikerült megszponzoráltatnom az utunkat, de kapóra jött, hogy régóta félre teszem a fizetésem egy részét, és úgy döntöttem, ez az ügy fontos annyira, hogy most megbontsam a megtakarításomat” – beszéli Kata.

Ezen az estén a „Florance – az ugandai szex-rabszolgalány” című filmje, és az azt követő beszélgetés volt hivatott megvilágítani „szomszédunk” Afrika mai helyzetét. A beszélgetésben dr. Balogh Sándor, az Afrikai–magyar Egyesület elnöke, György Zsombor újságíró, valamint a nézők, és a köztük helyet foglaló más önkéntes megérintettek is részt vettek. Önkéntesek ugyanis vannak – a filmben is láthattuk Schumiczky Lilla és Szilasi Ildikó (Afrikai–magyar Egyesület) antropológust –, aki különféle kisebb-nagyobb egyházi, egészségügyi, ENSZ- és egyéb égiszek alatt próbál árvaházakat és iskolákat építeni, gyógyszeres és orvosi segítséget eljuttatni, embereket menteni és munkalehetőséget kitalálni védenceiknek. A filmben szereplő ugandai lányanyák kézműves munkáiból pl. színes papírgyöngyöket, kisebb ruhaneműket itt is lehetett venni – kiegészítő programként – „fair trade” vásár keretében.

Mit tudunk mi, innen, a messzeségből segíteni afrikai embertársainak? Például lehetőség van virtuális örökbe fogadásra; aki teheti, már havi 2–4000 forintnyi rendszeres támogatással is segítheti gyerekek iskolázását, árvaházi ellátását, megélhetését. Ott ugyanis ez már esély az életben maradáshoz, a tudáshoz, szakmához. Csepp a tengerben, de része a tengernek.

Az ATV műsorvezetője mára túl van már a 10. dokumentumfilmjén is. Sikeres munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezek az alkotások rendszeresen részt vesznek filmfesztiválokon és különféle a témában szervezett rendezvényeken. Rendszeresen meghívják a filmjeit nyílt vetítésre is, legutóbb az Amnesty International, most pedig Törökbálinton a Munkácsy Mihály Művelődési Házban szerveznek nyílt vetítéseket. (A ház programjairól a itt lehet tájékozódni.)

Kata pedig mindeközben nagy titoktartás mellett a következő sorozatára készül.

Címkék