Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Brüsszel a közlekedési dugók európai fővárosa

Brüsszel a közlekedési dugók európai fővárosa
Infovilág

A most közzétett felmérés szerint az Európai Bizottság székhelyén közlekedőknek naponta súlyos közlekedési dugókkal kell megküzdenük a város főbb útvonalainak 37,7%-án. Ezzel az eredménnyel Brüsszel épp csak felülmúlja a lengyelországi Varsót; a lengyel főváros szintén dobogós, ezüstérmes helyen zár a felmérésben részt vevő városok listáján. Budapest európai méretekben a 18. helyezést érte el, a térségben viszont a második, mivel Varsó megelőzi. Budapest a közlekedés zsúfoltságát tekintve megelőzi Prágát, Bécset, Pozsonyt, Krakkót, Zágrábot.

A kutatás szerint a britek sincsenek túl jó helyzetben, hiszen London európai szinten a negyedik helyezést érte el, és Edinburgh meg Belfast is az első tíz között szerepel.

A franciáknál az autózás már sokkal felhőtlenebb, hiszen Párizson és Marseille-n kívül több francia város nincs is a listán.

A németek számára nem csupán az autópályák könnyítik meg a közlekedést; München is csupán a huszonnyolcadik helyig jutott a listán. Essen, Hamburg, Stuttgart, Köln, Düsseldorf és Berlin sem mondható túl zsúfoltnak, elvégre a 31–38. helyre sorolódott. Az országok zsúfolttelepülési-gyakoriságát tekintve viszont Németország vezet, bizonyítván, hol vannak igazán nagy városok.
 
A Spanyolország és a skandináv országok autósai nagyobb valószínűséggel kevesebb közlekedési dugóval találkoznak a mindennapokban, mint déli szomszédaik, hiszen pusztán három skandináviai város szerepel az első húsz között – Oslo a tizenhatodik a maga 26%-os terheltségével, a svéd Stockholm csupán 3%-kal szerepel a listán.

Spanyolországban a mérések szerint meglehetősen ritkán áll be a közlekedés. Barcelona a tizenhetedik helyet foglalja el, de a többi résztvevő spanyol város is csupán alacsony helyen szerepel a ranglétrán. A lista legalján – és éppen ezért az autós közlekedés szempontjából a legmegfelelőbb város – Zaragoza, ahol mindössze az utak 1,5%-a van eldugulva. Valóban Zaragoza lenne az ideális modell, amit a tervezőknek követnie kellene?

A dugólista alapjául szolgáló táblázatot a műholdas navigációs megoldások gyártója, a TomTom szolgáltatta. A rangsorolás az alapján történt, hogy az adott városok úthálózatain milyen gyorsan lehet közlekedni gépkocsival. Ezeket az adatokat a TomTom-készülékek használóitól naponta és névtelenül gyűjtött sebességadatok szolgáltatták. Valahányszor a gépjármű-vezetők a normális sebességhatár-érték 70%-a vagy az alatti sebességgel haladtak, a közlekedés az adott útszakaszon zsúfoltnak volt tekinthető. Az így gyűjtött adatok a TomTom IQ Routes technológiájának részét képezik, ami ilymódon a napszaknak megfelelően mindig a leggyorsabb és legmegbízhatóbb útvonal-kalkulációt nyújtja felhasználóinak. Az IQ Routes technológiából nyert adatokat a TomTom az általa forgalmazott térképekbe integrálja.

Címkék