Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Mount Everest: holttestek a világ tetején

Mount Everest: holttestek a világ tetején
Infovilág

Hillary és Tenzing a csúcson.Sir Edmund az új-zélandi 5 dollároson.Ha megkérdezzük, az emberek hamarjában egyetlen nepáli hegyi vezetőt – serpát – tudnak név szerint is megemlíteni: Tendzing Norgajt, aki 1953. május 29-én az új-zélandi Edmund Hillaryval közösen hódította meg a világ tetejét. Sokáig tartott a szóbeszéd, hogy valójában ő volt az első ember, akinek sikerült ilyen magasra törnie, de ő maga ismerte be, hogy csak másodikként jutott el a csúcsra. (Persze, ki tudja, igaz vagy sem.) Tendzing 1986. május 9-én, Sir Edmund Percival Hillary  pedig 2008. január 11-én hunyt el. A lovaggá ütött hegymászó utolsó kívánsága az volt, hogy hamvainak egy részét az új-zélandi Auckland kikötőjében szórják szét, a többit pedig a serpa közösség kapja meg. A hegyi vezetők (helyesebben: hegyi málhavivők, akik nevüket az eredetileg a hegyormok közt élő népcsoportról kapták, mivel az ő soraikból kerültek ki) szerették volna a hamvakat a Himalájában szétszórni, a buddhista lámák szerint azonban ez szerencsétlenséget hoz, ezért kénytelek voltak letenni tervükről.

Rengeteg szemét marad a hegymászók után.A csúcsmászásra leggyakrabban használt két útvonal.A Mount Everest és az egész Himalája mindazonáltal szinte megszámlálhatatlanul sok holttestet rejt. Legutóbb tavaly májusban egy magyar expedíció tagja, Szabó Levente miskolci orvos és speciális mentő veszett oda 7800 méteres magasságban; elmondásuk szerint a társai a helyszínen eltemették. Egy húsztagú serpacsoport most arra szövetkezett, hogy a világ tetejének hírhedett „halálzónájából” lehozza a szerencsétlenül járt hegymászók holttestét. Azt tervezik, hogy a tengerszint feletti mintegy 8 ezer méteres magasságban tábort ütnek, és legalább öt, csúcsra törés közben elhunyt hegymászó földi maradványait kihantolják és lehozzák.

A tibeti nyelven Csomolungmának (A Föld istenasszonya) nevezett hegy 1953 óta több mint 300 emberéletet követelt. Az oxigénhiány és a járhatatlan vidék miatt a 8 ezer métert meghaladó magasságban a holttesteket sohasem próbálták meg a hó alól, a jég fogságából kiásni. A húsz serpa mindegyike legalább egyszer már megmászta a Mount Everestet, egyikük ráadásul már 14 alkalommal járt fenn, 8846 méter magasan.

A serpák közössége nemrégiben már szervezett egy hasonló akciót, igaz, sokkal prózaibbat. Tagjai igyekeztek a túrázók által hátrahagyott szemetet, vagy a szél által elsodort tárgyakat összegyűjteni. Az eredmény siralmasnak bizonyult.

Címkék