Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 30. Az év 121. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739403. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Vita-csata az EU-jegyében – nyírbátori és gyomai győztesek

Vita-csata az EU-jegyében – nyírbátori és gyomai győztesek
Infovilág

(Halter András rajza.)Jó vitatkozókra mindig szükség volt, napjainkban pedig, amikor az érvpárbaj gyakran nélkülözi a toleranciát, különösen. A vitatkozás elsajátítására az egyik legjobb módszer az angolszász nyelvterületről származó disputajáték, ami vetélkedő formában is igen elterjedt Európa-szerte. Nálunk európai uniós témában először az idén áprilisban rendeztek ilyen versenyt, Vita-csata néven. A disputa mások véleményének tiszteletben tartására neveli a diákokat, miközben fejlődik együttműködési és kommunikációs képességük. Ez később akár a pályaválasztást is megkönnyítheti. Az esemény két, alföldi régióban, április 9-11. között Debrecenben, egy héttel később pedig Kecskeméten zajlott le.

A 2010. évet az Európai Unió a szegénység elleni küzdelem évének nyilvánította, így a szegénység problémája és az ehhez kapcsolódó oktatás adta a disputa két témáját. A vetélkedés már a verseny előtt elkezdődött, a diákok első feladata ugyanis az volt, hogy csapatuk Facebook oldalának minél több rajongót szerezzenek. Az északi régióból ebben a szolnoki Estrela, a déliből pedig a szegedi Autentikus apokaliptikus akuPUNKtúra csapat lett a legsikeresebb. (Előzetesen arra hívták fel a figyelmet, hogy a közösségi média immár megkerülhetetlen eszköze a szabad véleménynyilvánításnak.) A virtuális világból átlépve, élőszóban folytatódott a verbális párbaj a két helyszínen, először Debrecenben, majd egy héttel később Kecskeméten. A versenyen  megjelentek a "2010. A szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve"  arcai, Debrecenben Lázár Györgyné, Keckemétem  Pásztor Eszter.

A csapatok a vetélkedőn tételmondatokat kaptak (pl.: az Európai Unióban a szegényebb országok lemaradása az oktatás színvonalán múlik; A szegényebb országokat segélyekkel lehet felzárkóztatni” ), ezek mellett és ellen is érvelniük kellett a disputa-bírák előtt. Végül az észak-alföldi térségből a nyírbátori Tabula Draconium, a dél-alföldiből pedig a gyomaendrődi Kner-gyerekek csapat bizonyult a legmeggyőzőbbnek. A győztesek értékes fődíjat vehettek át – fejenként egy-egy panorámafelvételre alkalmas webkamerát headsettel -, ezen kívül az Ab Ovo Kiadó könyvjutalmaiban is részesültek. Az észak-alföldi régió győztes csapatát ráadásként a Csokonai Színház meghívta Shakespeare Makrancos Hölgy című darabjának előadására, a dél-alföldi csapat a Jonathermál Gyógyfürdőben tölthette megérdemelt pihenését. A vetélkedő után újra a virtuális küzdelemé lesz a főszerep: a Vita-csata Facebook oldalán (Vita-csata disputa vetélkedő - 2010) lehet szavazni a csapatok által a helyszínen két óra alatt készített

bemutatkozó klipekre.

Címkék