Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Pandamobil: energiatakarékosság, hibrid autó

Pandamobil: energiatakarékosság, hibrid autó
Infovilág

Újdonságokkal felszerelve ismét az ország útjain gurul a WWF klíma-teherautója, a Pandamobil (a képen). A jármű a WWF munkatársaival az ország több városába ellátogat, hogy érdekes és szórakoztató módon hívja fel a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire, az energiatakarékossági lehetőségekre. Otthon is könnyen megvalósítható energiatakarékossági megoldásokat is megismerhetnek azok, akik időt szentelnek az egyedülálló autó meglátogatására.

A Pandamobil bemutató kis teherautót napelemekkel és szélkerékkel szerelték fel, hogy mindenki megismerkedhessen e rendszerek működésével. Az autó oldalába épített képernyőn természetvédelmi kisfilmeket vetítenek. A WWF legújabb kiadványai rengeteg érdekes és hasznos információt tartalmaznak az energiatakarékosságról.

Kicsik és nagyok számára egyaránt szórakozást kínál, az élmények révén maradandó tájékoztatást nyújtanak bemutatók. A Pandamobil áramtermelő kerékpárt is visz magával, bárki megtapasztalhatja, hogyan lehet áramot fejleszteni televíziót, hajszárítót vagy számítógépet működtetni a saját izomerőnkkel – ami persze nem is olyan egyszerű. Kiderül: valójában hány liter vízre van szükség egyetlen csésze kávé elkészítéséhez, vagy egy kiló sajt előállításához. Mindeközben a bemutató napelemes eszközei szó szerint elmásznak, ha kellő napsugárzás éri őket, sőt, a napenergia segítségével megalkották már az örökmozgót is.

A WWF Magyarország szakemberei tanácsokat adnak arra, miként élhetünk környezettudatosabban, kevesebb energia felhasználásával, ami a pénztárcát is kíméli. Beruházással nem járó energiatakarékossági megoldásokkal is rengeteg kiadástól kímélheti meg magát az átlagember. Az is kiderül, hogy időnként érdemes hosszú távú beruházásba kezdeni, mert később többszörösen is megtérülhet.

A kampány főtámogatója a Toyota; a cég bemutatja hibridautó-modelljeit, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek a hibrid hajtástechnológiával. Helyenként próbavezetésre is lehetőség van.

Címkék