Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Kutató-elitegyetem minősítés öt alma maternek

Infovilág

Hiller István hangsúlyozta: a kutató-elitegyetem cím a magas minőségű felsőoktatási rendszer kialakításának újabb lépcsőfoka. A minőségi változást szolgálták a múlt években egyebek mellett az egyetemeken, főiskolákon megvalósított infrastrukturális fejlesztések, továbbá a felsőoktatási felvételi rendszer átalakítása. A tárcavezető a díjazottaknak gratulálva így fogalmazott: „a tudományok összességének házát universitasnak nevezzük, ami hordozza a tudásátadásra, tudásátvételre való nyitottságot, a tudás együttesét”.

Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a felsőoktatásban minden egyes forint befektetés egy olyan országba, amilyenben élni szeretnénk. Kiemelte: a kutató-elitegyetem cím egyben rang is: pénzt, karizmát, fegyvert ad, mert a „tudás fegyver”. Mint mondta, a cél nem az, hogy az elismerést elnyerő egyetemek a tudás bevehetetlen várai legyenek, hanem, hogy a kapuk mindenki előtt nyitva álljanak. A kutató-elitegyetemek hivatása: tevékenységükkel Magyarország közös céljainak a szolgálata.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar felsőoktatási intézményeknek Európában is számon tartott intézményekké kell válniuk. Ennek megvalósításában fontos szerepet játszik a kutató-elitegyetem cím létrehozása.

A részletekről bővebben itt olvashat. Kérjük, kattintson.

Címkék