Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Szerette-e Rákóczi a pálinkát? – sportolással párosított kóstoló

Szerette-e Rákóczi a pálinkát? – sportolással párosított kóstoló
Infovilág

Évszázados hagyományokra tekint vissza a BAZ megyei pálinkafőzés, Göncnek is köszönhető, hogy nemzeti italunkat a világ igazi hungarikumként tartja számon. Gergely Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a vidék lakói szeretnék, ha megyéjük népszerűbb lenne, ezért döntöttek úgy, hogy megrendezik az autós ralit. Április 17-én kezdődik a Rákóczi Autós Pálinkatúra, amit másnap az Országos Félmaratoni Bajnokság követ. A benevezett autósok előre kijelölt útvonalon teljesítik a versenytávot, az eseményt hagyományteremtő szándékkal szervezték meg az ötletgazdák.

A csaknem 250 kilométeres útvonal 21 túraállomást érint, s a versenyzőknek olyan feladványokat kell megoldaniuk, amelyek az adott tájegységgel kapcsolatosak. Lesz közöttük üveg űrmértékbecslés, autós ügyességi verseny, lovas akadálypályán való átjutás, íjászverseny, barackmagmérés, pálinkapalackozás és bobozás is. A versenyre 22 csapat nevezett. Az indulók között lesz például Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke, megtiszteli a versenyt Repka Attila olimpiai bajnok birkózó, Martinek János olimpiai bajnok öttusázó, a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Atlétikai Szövetség, a Vám-és Pénzügyőrség, és képviselteti magát a megyei kórház, Encs, Sátoraljaújhely, Sárospatak, Szerencs, a Zempléni Településszövetség. Az esemény háziasszonya Zimány Linda lesz, az eseményen részt vesz Erőss Zsolt hegymászó is.

A túra útvonala olyan pálinkafőzőket érint, akik nem most kezdték a szakmát és az általuk készített nedűk igen közkedveltek.
 
A versennyel egy időben a kékedi Melczer-kastély festői környezetében az első Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pálinka Mustra is kezdetét veszi. A pálinka illata, tisztasága, karaktere, harmóniája hamar megmutatja majd a szakértő zsűrinek, hogy melyik lehet a több tucat, különböző évjáratú és fajtájú pálinka közül a legjobb. A verseny másnap folytatódik Kékedről Encsre, ahol – a megyében már harmadszor – a Magyar Köztársaság Félmaratoni Futó Országos Bajnokságát rendezik. A szervezők célja az volt, hogy a sport és kikapcsolódás, mozgás és pihenés, kultúra és gasztronómia egymás mellé kerüljenek, és megmutathassák a megye legszebb tájait. Az ország minden részéből érkező sportolók, edzők, vendégek így látogattak el a Pitypalatty-völgybe, azt követően Szerencsre és Hegyaljára – az előző versenyek helyszíneire. A szervezők idén Encsre invitálják az ország legjobb profi, és amatőr hosszútávfutóit. A futóversenyen kívül számos színes program várja az érdeklődőket: egészségügyi nap, tészta-party, gyermekműsorok, a Groovehouse fellépése, néptánc és még sok-sok érdekesség. A mezőny várhatóan 10.30-kor érkezik célba, majd ezt követi az eredményhirdetés.

A PÁLINKATÚRA ÚTVONALA ÉS VÁRHATÓ FELADATAI: 

1. B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat Hivatala – Miskolc, Városház tér 1. (Indítás)
2. Flora Virág Nagykereskedés – Miskolc, Szeles u. (virágfelismerés)
3. Miskolci Likőrgyár Zrt. – Miskolc, Vitéz u. 13. (üvegfelismerés)
4. Intersport – Miskolc, Szentpéteri kapu 80. (autós akadálypálya)
5. Ford Miskolc, 26-os főút kivezető szakasz (autós ügyességi)
6. Kővölgy Vendégház – Sajóbábony, Rákóczi u. 3. (lovas akadálypálya)
7. Sajószentpéter, Sport u. 2. (íjászverseny)
8. Edelény, István király útja 49. (poharas autós ügyességi)
9. Szikszó, Pázmány tér (vizes fejtörő)
10. Ináncs Pálinkafőző – Ináncs, Kossuth u. 92. (pálinkafokolás)
11. Abaújszántó Pálinkafőző – Abaújszántó, Perei u. 4. (barackmag mérése)
12. Völgykapu Fogadó – Abaújkér, Völgykapu u. 1. (pálinkafutás)
13. Palota Borház – Tállya, Csokonai tér 7. (ebéd, tesztleadás)
14. Sárospatak, Szent Erzsébet út (autós akadálypálya)
15. Sátoraljaújhely, Kalandpark (bobozás)
16. Pálháza, Dózsa Gy. u. 39. (pálinkafelismerés illatról)
17. Mg. Szolg. Szöv. Gönc Göncruszka, Tábla dűlő 2. (pálinkapalackozás)
18. Melczer Kastély – Kéked, Fő út 21. (pálinkafelismerés kóstolással).

Címkék