Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szerda van, 2024. április 24. Az év 115. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739397. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

IQSymposium – intelligens válaszok egy őrült év után

IQSymposium – intelligens válaszok egy őrült év után
Infovilág

Az IQSYS Zrt, mint szakmai rendszerintegrátor évek óta tudatosan építi azt a közösséget, amellyel évente magas szinten vitathatja meg az aktuális kérdéseket, tendenciákat, fejlesztéseket, vagy éppen használói visszajelzéseket. Az immáron önálló márkanévvé érő IQSymposium-rendezvényeken minden adott a hatékony munkához: globális kérdések, lokális válaszok, felhasználó, szállító, partner nézőpontja egyaránt terítékre kerül.
 
A múlt hét év hagyományainak megfelelően az idén is tavasszal rendezték az „IQSymposium – Üzleti Intelligencia 2010” szakmai napot, bemutatandó az üzleti intelligencia (BI) körülményeit és jövőjét itthon és külföldön. A legnagyobb hazai BI-rendezvény idei üzleti kulcstémái a vállalati stratégia és teljesítmény-menedzsment, valamint az üzleti haszon az adatok mélyén. Műszaki oldalról a nagy, már-már kezelhetetlen komplexitású adattárházak állnak a középpontan: vajon tényleg nem lehet másképp csinálni? Tavaly – a jelzések alapján és a nemzetközi trendekkel összhangban – nagy érdeklődést keltett a strukturált és strukturálatlan adatok egységes kezelése, ezért az idei rendezvény is kiemelten foglalkozik a vállalati információk kezelésével.

Az idén tehát a hatékonyságnövelő, kockázatcsökkentő megoldások, döntéstámogatási rendszerek és a visszacsatolást segítő teljesítmény-monitorozó fejlesztések adják a tartalmi vázat. A hagyományoknak megfelelően folytatódik a kutatás az üzleti haszon után az adatok mélyén.

A ma megtartott IQSymposium BI 2010 rendezvényen kereken négyszázan vettek részt. A konferencia kiemelt témái voltak:

• Hogyan lehet a nagyvállalatok adattárház-építési  gyakorlatát olcsóbbá tenni? Az integrált vállalati adattárházak az idő haladtával túlságosan nagyra, már-már kezelhetetlen méretűvé nőttek. A DBMS szállítók fejlesztései teljesítmény oldalról nézve lépést tudnak ugyan tartani az elvárásokkal, de a komplexitás problematikájára ez nem ad megoldást. A „független információs szigetek” megközelítés ugyanakkor kaotikus adatáramlást eredményez. Az „együttműködő adattárházak” koncepció egy középutat kínál. Az integrációs szempontból legkritikusabb három terület, a törzsadatok, a meta-adatok és a fogalmak központosított kezelése mellett az üzleti területek saját információs központokat hoznak létre.


• Adatok és az információ egyéb formáinak együttes kezelése. Egyre nő a szöveges és egyéb, nem strukturált információ szerepe a döntési folyamatokban ezért gyorsan növekszik az igény az adatok és az információ egyéb formáinak együttes kezelésére. A strukturált és nem strukturált adatok együttes, egy rendszeren belüli, integrált kezelésére, a vállalati „fogalmi rend” megteremtésére, és a vállalati információs folyamatok támogatására fejlesztette ki az IQSYS az ADVISE vállalati keresőmotort és információ-menedzsment infrastruktúrát tartalmazó platformot.


• Adatbányászat, azaz adataink elemzésével hogyan tudunk üzleti előnyökhöz jutni. Az adatbányászati területen az IQSYS már a harmadik generációs –hálózatielemzés-alapú – megoldásokon dolgozik ügyfeleivel.

A konferencián mutatták be az IQSYS munkatársai szaktudásának megtestesüléseként az Üzleti haszon az adatok mélyén – Az adatbányászat mindennapjaicímű kötetet.

Az idő pénz – a jövő sikeres vállalatvezetői azonban ma már azt is tudják, hogy az üzleti tevékenységük közben keletkező hatalmas adatmennyiség és az abból kinyerhető információk szintén rendkívül értékesek a számukra. A könyv különösen hasznos azoknak, akik az adatbányászat értékével már tisztában vannak, de a helyes módszereket még nem ismerik; emellett a szakterületen járatosabbak is hasznos kézikönyvként forgathatják majd.


Mindenki ismeri G. B. Shaw mondását, miszerint „Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja”. Most azonban azok „tanítják”, akik jó évtized óta csinálják is. Magyarország vezető adatbányász-műhelyének szakértő és elemző csapata már másodszor tárja a téma iránt érdeklődők elé a térség nagyvállalatainál végzett közel száz adatbányászati kutatás tapasztalatait.
A szerzők első kötetének megjelenése (2004) óta az adatbányászat egyre inkább a mindennapok eszközévé vált mind az üzleti, mind a tudományos életben. A most megjelent könyvben nyomon követhető mind az adatbányászati módszerek finomodása, mind a felhasználási lehetőségek bővülése.
 
A legfontosabb tanulság: az adatbányászat – minden tudományos érdekessége és szépsége ellenére – az üzletért van. Tehát nem maradhat az adatbányászok belügye, hanem a felhasználóknak, üzletembereknek kell megérezniük az ebben levő lehetőségeket, az ő látókörüket szeretné e könyv tágítani.

A könyv írói ennek szellemében óvakodnak a szakzsargon túlzott használatától, a szöveg megfogalmazása világos, a kötet jól strukturált, ábrák segítik az olvasót. Az elméleti leírásokat számos érdekes példa, jellemzően hazai esettanulmány, anekdota gazdagítja, így a módszerek gyakorlati oldalról is szemügyre vehetők. A fejezetek jól tagoltak, nem túl hosszúak, a könyv végén található fogalomtár jól használható. – Egyediek a fejezetek elején található humoros illusztrációk is, amelyek találóan rávilágítanak az adott témakör lényegére.

Címkék