Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Autópálya: átadták az M6/M60 Pécsig tartó szakaszait

Autópálya: átadták az M6/M60 Pécsig tartó szakaszait
Infovilág

Az autópálya kétszer kétsávos, osztott pályás úttesttel és vészhelyzeti célokat szolgáló burkolt leállósávokkal készült, 130 km/óra sebességre tervezték. Több mint száz műtárgy (híd és völgyhíd), a Szekszárd–Bóly szakaszon négy alagútpár épült;  kilenc pihenőhelyet (négy komplex és öt egyszerű) is kialakítottak. Üzemeltetéséhez három autópálya-mérnökséget létesítettek.

A beruházás a köz- és magánszféra partnerségével (PPP) valósultl meg. Az építés, üzemeltetés és fenntartás mellett a finanszírozás is a magánpartner feladata. A Szekszárd előtti, 65 kilométeres rész esetében mindezért az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. felel, a Szekszárd utáni, 79 kilométeres szakaszt a MAK Mecsek Autópálya Koncessziós Zrt. építette és üzemeltetheti. Mindkettő a koncessziós szerződés aláírásától számított harminc évig, előbbi a 2038. július 16-ig tartó koncessziós időszak alatt összesen 118,6 milliárd forint, utóbbi a 2037. november 21-ig tartó koncessziós időszak alatt 266,1 milliárd forint szerződéskötés-kori nettó jelenértékű rendelkezésre állási díjra jogosult.

A megépült M6/M60 használatának díjai az országos matricás rendszerben fizetendők. Dunaújváros után nincs díjmentes szakasz az autópályán.

Az újonnan épült autópálya-szakasz a túlterhelt 6-os utat, az 56-os utat és a Duna másik oldalán lévő 51-es utat tehermentesíti. Kiemelt infrastruktúra-fejlesztési feladat a helsinki közlekedési folyosók magyarországi szakaszainak gyorsforgalmi úttá fejlesztése, ami a tranzitforgalom közlekedési körülményeinek javításán kívül a magyarországi régiók közötti közlekedési kapcsolatokat is javítja. A München–Ankara-tengelyből Budapestnél kiágazó V/C európai folyosó részét képező szakaszok kiépítése tovább bővíti a magyar gyorsforgalmi úthálózatot.

Az új autópálya-szakaszok bekapcsolják a gyorsforgalmi hálózatba és az ország gazdaságának vérkeringésébe Dunaújváros, Szekszárd, Pécs, Kalocsa és Mohács térségét, így megszüntetik a Dél-Dunántúl elszigeteltségét. A régió számára a fejlődés lehetőségét kínáljáik, erősítve iparmegtartó és befektetésvonzó képességét. Hozzájárulnak ahhoz, hogy a 2010-ben az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Pécsre minél több látogató juthasson el zavartalanul, gyorsan és biztonságosan.

Ilyen hosszú gyorsforgalmi út egyidejű építésére még nem volt példa Magyarországon. Több eddigi esztendő teljesítményét meghaladja az idén átadott M6/M60. Az építkezéssel két megyeszékhely, két megyei jogú város kap végre sztrádakapcsolatot. Pécs Magyarország legnépesebb, 100 ezernél is több lakosú kilenc települése közül utolsóként válik autópályán is elérhetővé.

A múlt évtized intenzív sztrádafejlesztéseinek köszönhetően a hazai gyorsforgalmi úthálózat kétszeresére nőtt. Az autópályák és autóutak teljes hossza az M6/M60 új szakaszainak átadásával meghaladja az 1250 kilométert. Az M1 után az M5 és az M7 is elérte az országhatárt. Autópályán utazhatunk Budapestről Debrecenbe, Nagykanizsára, Nyíregyházára, Szegedre és mostantól Pécsre is.

Címkék