Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. április 23. Az év 114. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739396. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Roncsprémium háztartási gépekre – sikeres amerikai program

Roncsprémium háztartási gépekre – sikeres amerikai program
Infovilág

Az embermagasságú frizsiderek## az amerikai## konyhák legfőbb tartozékai.Megrohamozták a vevők az amerikai konyhastúdiókat: az újautó-vásárlásokat ösztönző roncsprémium sikerén fölbuzdulva, az amerikai kormányzat most a konyhai és háztartási berendezések iránt keltette föl az érdeklődést.

Minden szóba jöhet, a mosogatógépektől a hűtőszekrényeken át a mosógépekig – egyetlen kikötés, hogy működése közben az új szerkezet környezetbarátabb legyen az elődjénél. A takarékos fogyasztók olyan nagy számban rohamozták meg a boltokat, hogy egyes szövetségi államokban órák alatt elfogyott az erre a célra félre tett pénz.

Közgazdászok mellesleg igencsak kételkednek az ilyen vonzó lehetőségek értelmében.Iowában a kuncsaftok 500 dollárig terjedő állami segélyben részesülhettek. A washingtoni kormányzat költségvetéséből erre a célra a szövetségi állam részére 2,7 millió dollárt utalt át, és a keret órák alatt kimerült. Minnesota 5 millió dollárja ezzel szemben teljes 3 napig kitartott. A legnagyobb szövetségi állam, Kalifornia április 22-én kezdi el a program végrehajtását, 35,2 millió dollár áll rendelkezésre. A többiek is hamarosan beállnak a sorba.

Régimódi de szép:## energiazabáló kenyérpirító.„A fogyasztók és az eladók számára valóságos áldás”– mondja Francis Murray, New York állam energiakutató hatóságának szakembere. A prémium ugyanis csak akkor jár, ha az új készülék 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a réginél. Tekintettel az embermagasságú, óriás hűtőgépekre, amik a legtöbb amerikai konyha képét meghatározzák, az árammegtakarítás érezhető lehet.

Kiszolgált hűtőgép a szemétdombon.Ryan Sweet, a Moody’s pénzügyi elemző közgazdásza úgy becsüli, hogy nyolc szövetségi állam esetében már a gazdasági statisztikákban is megmutatkozik a roncsprémiumok kifizetése. A tartós fogyasztási eszközök eladása – minden olyan árucikk idetartozik, amelyik legalább három esztendeig használatban van – a vártnál is jobban megugrott. Az pedig, hogy további szövetségi államok is részt kívánnak venni a roncsprémium-programban, „az elkövetkező hónapok során további nyereségekre utalhat, és a tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó előrejelzéseinket felülírhatja” – fűzi hozzá Sweet.

Az ósdi tévékészülékek sok áramot fogyasztanak.Számos szakértő azonban kételkedésének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a prémiumprogram egyáltalában elérheti-e eredeti célját, a konjunktúra megélénkítését az Egyesült Államokban. Azok a kuncsaftok, akik most hosszú életű konyhai berendezéseket vásárolnak, a következő esztendők során visszafogottabbak lesznek. „Azonkívül – gondolja tovább Joel Naroff, a Naroff Economic Advisers gazdasági tanácsadója – a legtöbb ilyen árucikket nem az Egyesült Államokban, hanem külföldön állítják elő. Egy 600 dolláros mosógép esetében 100 dollár jut a kereskedőnek, és esetleg 300 dollár a gyártónak. Ha pedig ez a gyártó netán a világ másik végén található, ezt a 300 dollárt egyenesen kivonjuk a saját gazdaságunkból.”

Címkék