Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Munkahelyteremtés hőszigeteléssel – segíthetne az árcsökkentés

Munkahelyteremtés hőszigeteléssel – segíthetne az árcsökkentés
Infovilág

A Homestar-program megvalósítása révén az Egyesült Államokban várhatóan hárommillió családi ház utólagos szigetelése valósulhat meg, célja pedig az, hogy 168 000 munkahelyet teremtsen a jelenleg 24,7 százalékos munkanélküliségi mutatóval küzdő amerikai építőiparban.

A Knauf Insulation szakembereinek számításai szerint, ha a magyarországi 2,8 millió családi ház tizedét szigetelnék, az tíz évig mintegy 80 000 embernek adna munkát a magyar építőiparban. A Klímabarát Program jelenlegi, évenkénti 28 milliárd forintos keretösszegének felhasználásával a teljes hazai családiház-állomány szigetelése azonban csak 30 év alatt lenne megvalósítható.

Az amerikai építőiparban, csakúgy, mint a magyarországi társszektorban 24–25%-os a munkanélküliség, az energiahatékony berendezéseket és termékeket gyártó vállalatok kapacitásainak pedig 35–40%-a kihasználatlan, mivel a gazdasági válság hatására az új ingatlanok építése és az ingatlan-beruházások drasztikusan csökkentek. Az Obama-adminisztráció ennek a problémának az orvoslására alakította ki a középosztálybeli családokat megcélzó Homestar-programot, amitől azt várja, hogy lendületet ad a recesszióban lévő iparágnak, havi 200–500 dollárral csökkenti majd a családok energiaszámláját, javítja otthonaik kényelmét és komfortfokozatát, miközben csökkenti az amerikai gazdaság olajfüggőségét.

A Knauf Insulation számításai szerint egy hasonló léptékű energiahatékonysági fejlesztéseket ösztönző programmal a teljes magyarországi családiház-állomány utólagos hőszigetelése megvalósítható lenne.

„A magyar családi házak energiahatékonysági beruházásait segíteni hivatott Klímabarát Otthon program a jó irányba tett szükséges, de nem elégséges lépésnek tekinthető, mert a program által nyújtott 30%-os támogatás nem elegendő ösztönző erő. A családiházak utólagos hőszigeteléséhez is igénybe vehető támogatás egyszerűen kevés az érdemi változás eléréséhez az energiahatékonyság javításában” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation ügyvezető igazgatója.

A szerk. megj.: Szívesen helyt adna az Infovilág annak a hírnek, hogy mit tesz a Knauf Insulation az általa előállított szigetelőanyagok árának a csökkentéséért. Egy átlagos családi ház utólagos (pusztán homlokzati) hőszigetelése legalább egymillió forintba (anyag+munkadíj+áfa) kerül. A hőszigetelő anyagokat előállító cégek sokat tehetnének a saját erőből (értsd: a családiház- meg a társaságház-tulajdonosok pénzéből) megvalósítandó hőszigetelés iránti hajlandóság növeléséért, ha a jelenleginél érezhetően olcsóbban adnák a  termékeiket.

Címkék