Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma péntek van, 2024. április 26. Az év 117. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739399. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Géniusz országos tehetségnap – konferencia és fesztivál

Géniusz országos tehetségnap – konferencia és fesztivál
Infovilág

A sztárvendégek között köszönthetik a részvevők Domokos Gábort, a Gömböc nevű, különleges fizikai tulajdonságokkal rendelkező idom "atyját", a Csillag születik című műsor felfedezettjét, Csikó Szabolcs táncos tehetséget, és ott lesz a 10 éves Gledura Benjámin Európa-bajnok sakkozó, utánpótlás úszóbajnok, akit a Bloomberg Alapítvány a világ 50 legtehetségesebb gyereke közé sorolt, valamint lesz footbag és beatbox is. Mik ezek? El kell menni és megnézni. A program részletesen itt.

A magyarok igen gyakran „tehetséges nemzetként” határozzák meg magukat. A tehetségsegítés hazai és határokon átívelő magyar hálózata és rendszere a rendszerváltás óta eltelt két évtizedben is a nemzetközi élvonalba tartozott. A korábbi hazai eredményekre – a nemzetközi diákolimpiák sikereire, a tanulmányi versenyekre, feladatmegoldó pályázatokra, a TDK-ra, a kutató diákok mozgalmára, s még számos egyéb kezdeményezésre – építve a Nemzeti Tehetség Program kereteihez illeszkedő „Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása – Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program” elnevezésű kiemelt projekttel tavaly nyáron Magyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el. Az Európai Unió forrásaira támaszkodó, közel 700  millió Ft-os pályázati támogatást a három évvel ezelőtt alakult Nemzeti Tehetségsegítő  Tanács jogi képviseletét ellátó Magyar Tehetségsegítő  Szervezetek Szövetsége (mint projektgazda) nyerte el a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretén belül (TÁMOP 3.4.4/A). A kétéves program révén először nyílik lehetőség a tehetségsegítők országos képzésére. A program célcsoportja az 5–35 év közötti tehetségek segítőinek a köre: több ezer tanár, óvónő, civil önkéntes és szülő felkészítését vállalják a tervet megvalósító szakemberek. 

A röviden Géniusz-hálózatnak elnevezett program célja a tehetségbarát társadalmi környezet kialakítása. A program irányítói hangsúlyozzák: a tehetségek segítése egyéni és társadalmi felelősség is. Egy magára és jövőjére adó társadalomban egyetlen tehetség sem veszhet vagy kallódhat el, éljen a határon belüli vagy túli magyarlakta területek bármely régiójában, településtípusában, s nevelkedjen bármilyen anyagi vagy szociális viszonyok között. Ezért az oktatási, államigazgatási intézményi kereteken belül és azokon felül is segíteni kell a tehetséges fiatalok fejlődését, egyengeti útjukat, biztosítani karrierépítési lehetőségeiket, tudásuk hasznosítását.

Balogh László, a Debreceni Egyetem professzora, a hazai és nemzetközi tehetségsegítés kiemelkedő elméleti szaktekintélye, a program szakmai vezetője szerint elméleti képzések és a projekt hálózatszervező tevékenysége révén mintegy húszezer tehetséges diákot ér el a program. 

Csermely Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, aki tehetségsegítő munkásságáért március 20-án vehetett át Magyar Örökség-díjat, a kiemelt projekt legfontosabb céljai közé sorolja, hogy a tehetségsegítés új, egymást hálózatosan segítő lehetőségeit teremti meg ez a kétéves program, egy olyan ügy érdekében, amelyet – példa értékűen – a hazai oktatás- és társadalompolitika minden jelentős politikai és civil ereje konszenzussal támogat. A tehetségsegítő program – sikeres megvalósítása esetén – az egész magyar oktatásügy minőségére is pozitív hatással lehet.
 
A magányos tehetség hátrányos helyzetben van, ha képességeit tudásának megfelelően szeretné kamatoztatni. A projekt kiemelt célkitűzései közé tartozik ezért a tehetségsegítés regionális központjai, a Tehetségpontok számának a növelése. Az országban ma már több mint 200 Tehetségpont működik. A Tehetségpontok megalapítását a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács kezdeményezte és támogatja mind Magyarországon, mind a határon túli magyarlakta részeken. A Tehetségpontok abban segítenek, hogy az érdeklődő fiatalok hatékony segítséget kapjanak tehetségük felismeréséhez és kibontakoztatásához. Céljuk, hogy a fiatalok minél teljesebb és minél személyesebb információhoz jussanak a különböző tehetséggondozó lehetőségekről.  A Tehetségpontok általános célkitűzése, hogy az intézményi, helyi, térségi és regionális tehetséggondozó kezdeményezések minél intenzívebb kapcsolatrendszert tudjanak kiépíteni egymással, a tehetséges fiatalokkal, a tehetséges fiatalok környezetével (szüleivel, tanáraival, stb.), a tehetséggondozásban jártas szakemberekkel, és a tehetséggondozást segítő önkormányzati, egyházi, civil szervezetekkel, vállalkozásokkal és magánszemélyekkel. A Tehetségpontok a szakmai háttér megteremtése mellett arra is törekszenek, hogy minél több emberi és anyagi erőforrást tudjanak bevonni a tehetségsegítés folyamatába.

A Tehetségpontok mellett működő Tehetségsegítő Tanácsok összefogják egy-egy térségben a tehetséggondozás elkötelezett szereplőit, segítik az ezen a területen érdekelt és érintett partnerek (önkormányzatok, cégek, közművelődési intézmények) együttműködését. A program fontos eleme az ország minden részén a Tehetségnapok szervezése és lebonyolítása, ezeken a fesztiváljellegű nyitott alkalmakon a szélesebb közönség számára is bemutatkoznak a tehetségsegítés kis és nagy közösségei. Ezen alkalmak fő üzenete, hogy a család, a tanár, a barát ne ijedjen meg a környezetében felbukkanó tehetségtől, inkább sajátítsa el azokat az ismereteket, amelyekkel egyengetheti a kiemelkedő fiatalok útját a kiváló teljesítményig, a kiválóságig.

Címkék