Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A világ legdrágább gitárjai – megnyílt a Musikmesse

A világ legdrágább gitárjai – megnyílt a Musikmesse
Infovilág

Csupa gitár.Eric Clapton, a gitárvirtuóz.A majna-frankfurti vásár látogatói a borsos belépők birtokában (a teljes árú napijegy 27, a kedvezményes 14, a családi pedig 25 euróba kerül) mintegy 200 történelmi gitárt vehetnek szemügyre. Thomas Weilbier hamburgi illetőségű kiállítás-szervező előre biztos a sikerben: tíz esztendeje állít össze hasonló bemutatókat, gyakorlatilag azóta áll közeli ismeretségben a gitárgurunak nevezett Dave Belzerrel és Drew Berlinnel; a szakmában „Burst-fivéreknek” is nevezik a kettőst. A két amerikai úr 2004-ben nagy feltűnést keltett, midőn egy jótékonysági aukción Eric Clapton „Blacky” becenevű gitárját 850 ezer dollárért sikerült elárvereznie. A drága darabot Majna-Frankfurtban biztonsági üvegből készült vitrinben helyezték el, akárcsak Vaughan ugyanilyen névre hallgató hangszerét. A két húros jószág összértékét 1,8 millió dollárra becsülik.

Thomas Weilbier és Dave Belzer.Zavartalanul, szabadon csodálható meg Matthias Jabs gitárgyűjteménye. A Scorpions frontembere imádja a rikító színeket: csaknem 30 nosztalgia-hangszere egytől-egyik neonvörösben rikít. „Vintage-gitárnak” az a zeneszerszám tekintendő, amelyik már elmúlt negyedszázados, az 53 esztendős Weilbier azonban csak azt tekinti annak, amelyet 1969 előtt fabrikáltak. Hamburgi üzletében száznál is több antik gitárt kínál. „Nem mindegyik jó automatikusan, amelyik öreg, de az kétségtelen, hogy a mostaninál sokkal jobb fából készültek” – ad hangot a meggyőződésének. Korábban ugyanis a fát hosszú évekig tárolták, napjainkban azonban egyszerűen tűz fölött kiszárítják.

Az idei kiállítás másik csúcspontja 1960 augusztusából az „Indra” nevű hamburgi zenei klub színpadának valósághű másolata: az eredetit egykoron a Beatles tagjai koptatták. Ötven esztendő elmúltával a vásár látogatói meggyőződhetnek arról, hogy milyen szerény hangszerekből sikerült a négy gombafejű liverpooli fiúnak az első föllépésein világhódító dallamokat kicsiholni. „Paul McCartney erősítője akkora volt csupán, mint egy közepes női táska” – csodálkozik el még ma is Weilbier.

A képen: a Beatles az „Indra” klubban. Itt még öten, Ringo Starr nélkül (balról): John Lennon, George Harrison, Pete Best, Paul McCartney és Stuart Sutcliffe.

 

Címkék