Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 5. Az év 126. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739408. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Dzsessz: bohém-fesztivál Kecskeméten meg a neten

Dzsessz: bohém-fesztivál Kecskeméten meg a neten
Infovilág

A fesztivál házigazdája az éppen negyedszázaddal ezelőtt alakult, eMeRTon-díjas Bohém Ragtime Jazz Band. A zenekar 1986 óta szervez fesztiválokat, s 1992 óta nemzetközi a kecskeméti seregszemlét. Évről évre a tradicionális dzsesszt művelő európai és amerikai muzsikusok krémje jelenik meg a Bohém Fesztiválon. A szervezők az amerikai hagyományos dzsesszt (ragtime-ot, a New Orleans-i dzsesszt, az eredeti amerikai dixielandet és szvinget) szeretnék megismertetni a magyar közönséggel.
      
A fesztivál szervezője a Kecskeméti Jazz Alapítvány, házigazdája a Bohém Ragtime Jazz Band, a fesztiváligazgató Ittzés Tamás. A fesztivál honlapján a koncertekről és a fellépőkről mindent részlet megtalálható. 
      
A XIX. fesztivál különlegessége, hogy az élő internetes közvetítésnek köszönhetően mindenki jelen lehet. Ez az első fesztivál a világon ebben a műfajban, amelyik az interneten élőben követhető. Tavaly már sugároztak élő közvetítést, akkor 30 ezren „ültek be” a hangversenyekre. A szervezők az idén fizetőssé tették a világhálós koncertbelépőt. A kecskeméti fesztiválon amerikai, francia, német és magyar tradicionális dzsesszmuzsikusok és -zenekarok lépnek fel; az idén csak kvartetteket hívtak a szervezők. Négynél többen csak a házigazda együttesben, az eMeRTon-díjas Bohém Ragtime Jazz Bandben játszanak, ők a fesztiválon ünneplik 25. születésnapjukat. Rajtuk kívül itt lesz a világ egyik legbohémabb zenekara, a hillbilly jazzt játszó amerikai Washboard Wizardz és a legjobb swingzenészekből összeállított nemzetközi Best of Swing Quartet.

További fellépők: Nicolas Montier francia tenorszaxofonos, Thilo Wagner német zongorista, Jennifer Leitham amerikai bőgős, Vince Bartiels amerikai dobos. A házigazda zenekaron kívül a magyar színeket képviseli a Papa Jazz, a Swing Manouche Project, Dániel Balázs, Nagy Iván (mindkettő zongora), valamint a Penge Bege Jazz Band. További meglepetés zenészek és zenekarok fellépésre is számítani lehet. A fesztivál természetesen nem múlik el jam sessionok nélkül.

Az élő közvetítésen kívül a koncertek utólag is letölthetők lesznek. A közvetítésre szolgáltatástól függően  lehet előfizetni. Részletek a fesztivál honlapján találhatók. A közvetítés öt kamerával, profi hanggal zajlik. A rendezők arra számítanak, hogy a legtöbb néző amerikai lesz, emellett sok magyar érdeklődőt is várnak. Érdemes tudni, hogy a kecskeméti fesztiválra családi kedvezményeket is igénybe lehet venni.  

Címkék