Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A csodálatos „nyalóka” – nyelvükkel láthatnak a vakok

A csodálatos „nyalóka” – nyelvükkel láthatnak a vakok
Infovilág

A „nyalóka” közvetíti az ingereket.A szerkezet egy-egy videokamerából áll, amit egy napszemüvegbe építettek be, továbbá műanyag nyalókából, ami viszont elektronikus hullámokat közvetít. A vakoknak a nyalókát a nyelvükre kell helyezniük, hogy a keletkezett impulzusokat érzékeljék. A készülék segítségével a különböző erősségű ingerek a használó agyában környezetük kétdimenziós képévé alakulnak át, miáltal az illető tájékozódhat.

A 24 esztendős liverpooli Craig Lundberg ezáltal ismét el tud egyes szavakat olvasni, formákat képes azonosítani és segítség nélkül mozogni – írja a Telegraph című brit lap. „A készülék hatalmas lehetőség, hogy a vak emberek életét hihetetlenül megkönnyítse. Én például azonnal föl tudok egyes dolgokat emelni, és nem kell előtte hosszasan tapogatva keresnem őket” – nyilatkozta a lapnak Lundberg.

A brain-port amerikai találmány.A brit fiatalember az iraki háborúban harcolt; három évvel ezelőtt egy rakéta-becsapódás közben teljesen elveszítette a látást. A brit védelmi minisztérium választása ezért esett éppen őrá, hogy az első brain-portot kipróbálja. A készüléket az Egyesült Államokban fejlesztették ki. A találmány forradalmasíthatja vak embertársaink rehabilitációját.

Címkék