Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 6. Az év 127. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739409. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Képben vagyunk: megnyílt a XXVIII. magyar sajtófotó-kiállítás

Képben vagyunk: megnyílt a XXVIII. magyar sajtófotó-kiállítás
Infovilág

Hiller István a megnyitó ünnepségen átadta a legjobb## emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó elismerést,## az André Kertész Nagydíjat Sopronyi Gyula szabadúszónak.Hagyománnyá válik, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont az évenkénti magyar sajtófotó-kiállításoknak – mondta köszöntőjében Csorba László történész, az intézmény főigazgatója –, ami azért is fontos, mert az újkori történelem emlékeit, amiket e múzeum gyűjt, korunkban a sajtófotók őrzik meg nagy számban. Hiller István kulturális miniszter a fotósok teljesítményét dicsérte, akik mindenütt jelen vannak, és ha kell, életük kockáztatásával is tudósítják képeikkel az eseményeket. Parti Nagy Lajos író megnyitójában arról elmélkedett, hogy szemlélet dolga, mennyire kérészéletű ez a műfaj, vagy mennyire szól az örökkévalóságnak.

A hivatalos megnyitón és az ezt megelőző sajtótájékoztatón adták át a Sajtófotó-pályázat, 2009. díjnyertes alkotóinak a díjakat. Erre most külön nem térünk ki, mert január 22-én az Infovilág is tudósított az eredményhirdetésről. Az azonban újabb fejlemény, hogy időközben a nyertesek közül ketten rangos nemzetközi elismerésben is részesültek. Dr. Szentpéteri L. József a World Press Photo egyedi természeti kategóriában I. díjas lett „Vadászó jégmadár” című képével, ami része annak a sorozatnak, amellyel a Sajtófotó-pályázat, 2009 természet és tudomány (sorozat) kategória III. díját nyerte el. Kurucz Árpád, a Népszabadság fotóriportere pedig az amerikai 57. Pictures of the Year International pályázatán a napilapos képriport kategóriában első helyezést ért el „Military Camp” című sorozatával. Ugyanezzel a sorozattal „Angyalbőrben minden kicsit más” címmel a hazai pályázat társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategória I. díját érdemelte ki.

A múlt év legjobb sajtófotóit felvonultató tárlaton – amit Szalay Zoltán fotóművész rendezett be – megrázó és elgondolkoztató felvételek láthatók a romagyilkosságok helyszíneiről és a gyászoló családokról, a havadtői árvaház mindennapjairól, Felipe Massa verseny közben bekövetkezett súlyos balesetéről, a szélsősége csoportok és a rendőrök közötti összecsapásokról, az olaszliszkai lincselés ítélethirdetéséről, a kormányfőváltásról, az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő és a helyi civilek életének egy-egy mozzanatáról. Láthatjuk korunk magyar irodalmának portréit, a Balaton Sound jellegzetes pillanatait, a testépítők kulisszatitkait, a művészeti és sportélet érdekességeit, embereket, állatokat, növényeket.

„A divat világa a fotográfiában – tegnap és ma”

A kísérő tárlat azoknak a fotográfusoknak a munkáiból mutat be válogatást, akik ennek a műfajnak a mestereivé váltak idehaza és külföldön a múlt századtól napjainkig. De nem csupán ők érdekesek, hanem azok a hazai és külföldi sztárok is, akikről nem egy fotó készült, és itt látható.
Akik a fotózás története iránt érdeklődnek, megszokhatták már, hogy ezeken a kiállításokon legendás régi riportergépeket és tartozékokat is láthat a közönség – Gadányi György fotóművész, fotótörténész, egyetemi tanár gyűjteményéből.

Az ünnepélyes megnyitó alkalmával mutatták be „Az év fotói” című kötetet is; Bánkuti András szerkesztette a 2009-i sajtófotó-pályázatra beérkezett felvételekből. A kötet a kiállításon megvásárolható.

A közönség is szavazhat, ugyanis a XXVIII. magyar sajtófotó-kiállítás a Nemzeti Múzeum után országjáró körútra indul. Debrecenben, a Kölcsey Művelődési Központban, Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában, Balatonfüreden, a Városi Művelődési Központban, és a Miskolci Galériában is lehetőség lesz a szavazásra, a közönségdíj eredményhirdetésére pedig decemberben kerül sor.

Hiller István a megnyitó ünnepségen átadta a legjobb emberközpontú dokumentarista fotográfiáért járó elismerést, az André Kertész Nagydíjat Sopronyi Gyula szabadúszónak.

Címkék