Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Gyepmester, de nem sintér – napelemes fűnyírórobot

Gyepmester, de nem sintér – napelemes fűnyírórobot
Infovilág

A mintegy négyszáz éves svéd üzem valaha fegyvergyártással foglalkozott, majd konyhai berendezéseket, varrógépeket, motorkerékpárokat állított elő. Jó ötven éve építőipari gépekkel, majd láncfűrészekkel, fűnyírókkal is megjelent a piacon.

A most bemutatott, napelemmel működő, automatikus fűnyírórobot eredeti megoldást kínál a jópénzű kerttulajdonosoknak. Az önjáró készülék nem szennyezi a környezetet, áramból is csak keveset fogyaszt, és csak kis odafigyelésre tart igényt. Három éles penge vágja a füvet, nem tépi a szálakat, ezáltal nem károsítja a gyepet. Ütközőérzékelő egységének köszönhetően kikerüli a tereptárgyakat, kerti bútorokat. A magyar nyelvű menürendszernek alapján egyszerű a telepítése, kezelése, PIN-kód, időzár védi az illetéktelenektől, és a lopás ellen riasztóval is ellátták. A beépített GSM-modul lopás esetén nyomon követhetővé teszi a készüléket, és kívánságra sms-t küld a tulajdonosnak a munka befejezéséről vagy az abban adódó fennakadásról.

Az ötféle kivitel 500-5000 négyzetméter felület nyírását teszi lehetővé, és a balesetek elkerülése végett a vágási folyamat leáll, ha felemelik a gépet. Persze ez a 21. századi csodagép nem olcsó: a „fapados”, kisebb kivitelű ára is meghaladja a 300 ezer forintot, a legdrágább akár milliós nagyságrendű is lehet.

Az AutoMower Solar Hybrid nevű készülék – fényviszonyoktól függően – óránként mintegy 75–110 négyzetméteres felületet képes lenyírni. Ha kifogy az energiából és nem süt a nap, akkor automatikusan a töltőbázisra csatlakozik, majd ha „megszívta” magát az akku, ugyanott folytatja hangtalanul a munkát, ahol abbahagyta.

A munkaterület kijelölése a vágási terület köré lefektetett, kisfeszültségű kábelek segítségével történik. Ugyanilyen huzalok védik a virágágyásokat és más elkerülendő területeket. Erős motorjával a robot akár 35 százalékos lejtőn is képes felkapaszkodni. A napelemek és a hatékony energiagazdálkodási megoldás következtében igen alacsony a készülék energiafogyasztása.

Címkék