Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 21. Az év 142. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739424. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A repülő Fehér Ház – bevetésen az Air Force One

A repülő Fehér Ház – bevetésen az Air Force One
Infovilág

Az Ovális iroda égi mása.Az első amerikai elnök, aki a légi közlekedés forradalmának (is) köszönheti, hogy elnyerte hivatalát, Franklin Delano Roosevelt volt; igaz, ő még DC 3-ason szelte az égi mérföldeket kampánykörútján, hogy minél több nagyvárosba eljusson. Az első igazi Air Force One egy Boeing 707-es volt, ezzel indult el 1963 novemberében Washingtonból Dallasba John F. Kennedy, és ennek a fedélzetén tette le a visszaúton az esküt a meggyilkolt elnök utóda, Lyndon B. Johnson.

Gyakran oldott a hangulat.A Fehér Ház mai lakója Boeing 747-es legújabb változatával repül. A Jumbo Jet törzse olyan hosszú, szárnyainak fesztávolsága pedig ugyanolyan széles, mint egy futballpálya, a magassága pedig megegyezik egy hatemeletes házéval.

A New York-i merényletek napja, 2001. szeptember 11. sok változást hozott a gépet üzemeltetők számára. Technikusok, a hajózó személyzet tagjai, biztonsági emberek veszik föl a küzdelmet a mind veszélyesebbé váló világ kihívásaival. A legfőbb védelmi vonal mindig a fedélzet, ahol állandóan fegyveres elitalakulat tartózkodik Will Chandler biztonsági főnök parancsnoksága alatt.

A fedélzeti menü nem gumicsirkéből áll...A felszállás előtt kötelező műszaki átvizsgálásért Marty Groves főmérnök felel: „Nem engedhetünk meg magunknak semmiféle technikai lazaságot, semmit! A légierő bármely más egysége túlteheti magát bármely kiesésen, mi nem. Az elnök számára nincs választási lehetőség – ő csak az Air Force One-nal utazhat” – mondja. Hogy mégse következzék be „járatkimaradás”, két gép üzemel ugyanazzal a lajstromszámmal: az eredeti és egy tartalék.

És még csak nem is ez az egyetlen luxus, ami az elnöknek kijár. A Fehér Ház lakójának a kabinját a fő légiutas-kísérő tartja példás rendben: aminek csillognia kell, az csillog, aminek mattnak kell lennie, egyetlen folt sem ékteleníti. Ez a magánrészleg mindenben egy luxusszálloda lakosztályára emlékeztet, az összes elképzelhető kényelmi szolgáltatással. „A két ágy könnyűszerrel kanapévá alakítható át, hogy lakószoba-hangulat keletkezzék. Normális esetben azonban állandóan kibontva, megágyazva tartjuk, hogy a pihenésre vágyó elnök szundikálhasson, vagy csak vízszintesbe helyezve magát kicsit levegye a terhet megfáradt lábáról” – magyarázza egy bennfentes.

Obama kedvence a hamburger.Fedélzeti ketchup## elnöki pecséttel.Ha kényes témák kerülnének szóba a felhők fölött, az érintettek visszahúzódhatnak a fedélzeti Ovális irodába – egy lehallgatásbiztos konferenciahelyiségbe. Paul Germain kommunikációs tiszt az internet-hozzáférés mellett televíziós műsorok vételéről is gondoskodik. A fedélzeten 87 telefon működik, a fehér készülékek normál hívásokra, a barnák kódolt kapcsolatok létesítésére szolgálnak.

A két fedélzeti konyhán öt szakács sürgölődik, hogy ízletes kosztot varázsoljon és szolgálhasson fel, akárcsak egy többcsillagos földi étteremben. Pontosan tudják, hogy az elnök és munkatársai milyen ételeket kedvelnek – az Eanda nevű stewardess a jeles utasok kávézási szokásairól még könyvet is vezet. S hogy mi Obama elnök kedvence? Egy hamburgert Cheddar-sajttal, salátával és dijoni mustárral bármikor el tud majszolni.

Címkék