Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 4. Az év 125. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739407. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

A virágos Sopron és Lipót az európai megmérettetésben

A virágos Sopron és Lipót az európai megmérettetésben
Infovilág

Lipót egyik büszkesége, a pompás gesztenyefasor.A versenyt tizenhetedik alkalommal hirdetik meg – mondta el ma délben Prutkay János, a Virágos Magyarországért szerevező bizottságának elnöke. A feltételek hasonlók az eddigiekhez: önkormányzatok nevezhetnek, a jelentkezési lap megtalálható az interneten is. A „Virágos Magyarországért” versenynek minden évben vannak kiemelt témái; az idén a település főterének rendezettsége, díszítése, harmóniája  az épített környezettel áll a középpontban. A legjobban szereplő város és falu képviselheti Magyarországot az Entente Florale Europe, az európai virágos városok és falvak 2011. évi versenyében. A jelentkezési határidő: május 15.

Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára a sajtóeseményen elmondta: kezdettől fogva az idegenforgalmi szakágazat a nemzetközi részvétel és a hazai verseny legfőbb támogatója. A tárca továbbra is nagy figyelmet szentel a mozgalomnak, hiszen igen fontos szerepe van a vendégváró, kulturált országkép kialakításában. A szakállamtitkár minden önkormányzatot a részvételre bátorított, mivel csak nyerni lehet a „Virágos Magyarországért” programhoz kapcsolódással. A település szebbé, élhetőbbé válik, a versenyre készülődés közösségformáló, összetartó erő. Emellett a versenynek fontos európai vonatkozása van: 1990-ben Magyarország elsőként léphetett be a brüsszeli székhelyű Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságba. Ez volt az első „kapu”, ami megnyílt Magyarország előtt. A európai kapcsolatok pedig különösen fontosak akkor, amikor Magyarországra az Európai Unión belül jövőre az egyik legfontosabb feladat vár: az elnöki tisztség betöltése.

A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. gondoskodik a működési háttéről – mondta el dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta: a „Virágos Magyarországért” verseny céljai összhangban vannak a turizmuséval, sőt, egyre fontosabbak, hiszen az igényes környezet a nemzetközi versenyképesség alapja.

A verseny is összeköti hazánkat Európával – emelte ki Kunczené Fellegi Katalin, a verseny fővédnöke és egyben Magyarország képviselője a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságban, ami az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét (Entente Florale Europe) szervezi már 1975 óta. A múlt két évtized alatt negyven magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 5 arany, 15 ezüst, 10 bronz és 10 európai érmet nyert.

Sopron: a virágos Várkerület.Az idén Győr-Sopron-Moson megye két települése, Sopron (város kategóriában) és Lipót (falu kategóriában) képviseli Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben. Dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere a többi között elmondta: a részvételi lehetőségre nagyon büszkék a lokálpatriota soproniak, és mindent megtesznek azért, hogy a város hírnevéhez méltó eredményt érjenek el. Tóth József Péter, Lipót polgármestere szerint a Moson megyei helység évek óta várt már arra, hogy elismerjék azt a nagyszabású fejlődést, ami a hatszáznyolcvan lakosú szigetközi településen végbement. Örülnek, hogy eredményeiket Európának is bemutathatják.

A „Virágos Magyarországért” verseny megszervezését a kezdetektől a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. Támogatja az Önkormányzati, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági, a Környezetvédelmi és Vízügyi, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, továbbá Budapest Főváros Önkormányzata, a Magyar Turizmus Zrt., a Magyar Önkormányzati Főkertész-szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.

Címkék