Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma szombat van, 2024. május 18. Az év 139. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739421. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Alacsony sebességfokozaton: terjed a „lassú városok” mozgalma

Alacsony sebességfokozaton: terjed a „lassú városok” mozgalma
Infovilág

A mozgalmat 1999-ben hirdették meg a közép-##olaszországi Orvietóban. Az umbriai város## a középkorban a pápák székhelyéül is szolgált.Amalfi, a Nápolyi-öböl gyöngyszeme.## A legtöbb „lassú város” az alapító## országban, Itáliában található.Lármára vagy rohanásra hiába is számítana az ember az olyan városokban, mint Begur (Spanyolország), Orvieto (Olaszország), avagy Ludlow (Anglia): az óváros tabunak minősül az autók számára, a boltocskáknak a közelben élő kézművesek és őstermelők szállítanak, gyorsétterem még csak szóba sem jöhet.

Nagy-Britanniában eddig négy város csatlakozott:## Aylsham, Diss, Mold és a képen látható## Shropshire-grófságbeli Ludlow.A „slow food”, azaz a „lassú étkezés” – méghozzá a tudatosan komótos táplálkozás – mozgalmának mintájára a „città slow” kezdeményezés a hon, az értékek, az életminőség és a hagyományok ápolását szolgálja. A globalizáció messze elkerüli ezeket a helyeket, vagy éppenséggel fordítva: az itteniek szabnak gátat a globalizációnak. Elsősorban Európában egyre több település ismeri föl ugyanis ezt az irányzatot.

A felső-ausztriai Enns,## Ausztria legrégibb városa## a magyar népmesékben „Óperencia”## (ob’ der Enns) néven szerepel.A világban eleddig 100 város és község tüntette ki magát „lassú városként” a narancssárga csigával. Azzal érdemelte ki, hogy elkötelezte magát a visszafogott környezetpolitika mellett, továbbá szorgalmazza a hagyományos rendezvényeket és támogatja a helyi kézművességet. Vendégszeretet és igényes, a vidékre jellemző gasztronómia – ezek ugyancsak feltételei a „lassú város” cím elnyerésének.

A kezdeményezésnek Olaszországon, Nagy-Britannián, Németországon, Svájcon és Ausztrián kívül már Lengyelországban, sőt: az Egyesült Államokban is vannak követői.

Címkék