Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma vasárnap van, 2024. május 19. Az év 140. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739422. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Népszavazás Bécsben – legyen-e házmester meg útdíj?

Népszavazás Bécsben – legyen-e házmester meg útdíj?
Infovilág

Legyen-e útdíj a bevárosban?Az osztrák főváros polgárait utoljára 19 évvel ezelőtt kérdezték meg, hogy mi a véleményük egy atomerőmű létesítéséről, illetve, hogy legyen-e Bécsben világkiállítás. Akkor az első kérdésre igennel, az utóbbira pedig nemmel válaszoltak. A mostani népszavazáson öt kérdés szerepel majd a szavazólapon; nem kell mindegyikre választ adni ahhoz, hogy érvényes legyen a szavazat.

A bécsiek ezúttal arról dönthetnek, hogy visszaállítsák-e a 2000-ben eltörölt házmesteri funkciót; legyenek-e egésznapos iskolák; több európai nagyvároshoz hasonlóan, bevezessék-e az útdíjat a belváros autóforgalmának csökkentésére; éjszaka is járjon-e a metró, illetve kötelező legyen-e a harci kutyák gazdáinak a 2006-ban önkéntes jelleggel bevezetett kutyajogosítvány megszerzése?

A városvezetés célja, hogy legalább 25%-os részvételi arányt érjen el, vagyis mintegy 200–300 ezer bécsit csaljon az urnákhoz. Evégett városszerte 110 szavazóhelyiséget létesítenek a kerületi önkormányzati hivatalokban, és forgalmi csomópontoknál és bevásárlóközpontokban is felállítanak szavazókonténereket. A kényelmesebbek levélben is leadhatják voksukat. Szavazásra minden, 16. életévét betöltött, bécsi lakhellyel rendelkező állampolgár jogosult.

Mivel a lakosság mozgósítására nagyon rövid idő állt rendelkezésre, a szervezők a klasszikus választási információkat tartalmazó honlap mellé egy másikat is létrehoztak. Ezen párbeszédre buzdítják a városlakókat, amelyben prominens bloggerek is részt vesznek. Az oldalt feltették a Facebookra és a Twitterre is, és szívesen várják a kommentált plakátokról készült fényképeket is.

A karácsony után kezdett kampány 3,7 millió euróba kerül, célja, hogy minél több embert részvételre buzdítson.

Címkék