Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma kedd van, 2024. május 7. Az év 128. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739410. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Magyar–amerikai tudományos és technológiai együttműködés

Magyar–amerikai tudományos és technológiai együttműködés
Infovilág

Az új megállapodás aláírásával megkezdődhet a magyar–amerikai szakmai együttműködés újabb szakasza. Magyarország és USA 2004 óta folytatott tárgyalásokat az új kormányközi tudományos és technológiai megállapodás tartalmáról, ami megteremti a világ vezető TéT-hatalmával a szervezett együttműködés jogi alapjait. Ez a megállapodás felváltja a 2000. március 15-én aláírt TéT-egyezményt. Hatályba lépésével lehetőség nyílik az USA-ban különféle szakterületeken működő tudományos és technológiai tevékenységeket támogató kormányzati szervek bevonásával közös TéT-pályázati rendszer működtetésére.

A két ország megállapodott abban, hogy széles eszköztárral segítik az alap- és alkalmazott kutatásokkal, fejlesztésekkel és innovációs tevékenységekkel kapcsolatos TéT-együttműködést. Ennek értelmében lehetőség nyílik összehangolt programok, közös kutatási kezdeményezések, tudományos műhelyek, konferenciák és szimpóziumok rendezésére is. Az együttműködési tevékenységek keretében létrejött tudományos és műszaki információk, dokumentációk, felszerelések, anyagok, valamint a humánerőforrás cseréje akadálytalanul valósulhat meg.

A sikeres kooperáció végett a két ország létrehozta a négytagú Magyar–amerikai Tudományos és Technológiai Vegyes Bizottságot, aminek fő feladata az együttműködés végrehajtásának koordinálása, ellenőrzése. A 10 évig hatályos TéT-megállapodás automatikusan meghosszabbítható további tíz évre, így biztosítva a folytatólagosságot.

Magyarország eddig 34 országgal írt alá kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) együttműködési kormányközi megállapodást. Az egyezmények célja, hogy elősegítsék a magyar gazdaság ágazatai versenyképességének növekedését, a magyar tudományos élet nemzetközi pozícióinak erősödését, a fiatal kutatók bekapcsolódását a tudományos világ vérkeringésébe, valamint hogy fokozott magyar jelenlét alakuljon ki a vezető nemzetközi innovációs központokban/programokban.

Címkék