Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma hétfő van, 2024. május 20. Az év 141. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739423. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

Grammy-gála: díjeső a nőknek – Beyoncé a listavezető

Grammy-gála: díjeső a nőknek – Beyoncé a listavezető
Infovilág

Beyonce tíz jelölésből hat Grammyt kapott.Tíz jelöléséből Beyoncé hatot váltott díjra, s ez kitűnő teljesítmény, még ha a három legfontosabb kategóriából csak  egyet tudott is megszerezni. Négy trófea jutott a húszesztendős Taylor Swift country-pop csillagnak, három-három a Black Eyed Peas és Kings of Leon együttesnek, valamint Jay-Z rappernek
 
Beyoncé Single Ladies című daláé az év dala kategória Grammyje.  A tavaly nálunk is járt énekesnő ezenkívül a legjobb női popelőadónak járó trófeának, a legjobb rhythm and blues dalnak és további három rhythm and blues kategória-győzelemnek örülhetett.  Ő szerezte meg eddig egy évben a legtöbb Grammy-győzelmet, összes trófeáinak száma pedig elérte a tizenhatot.
        
Nincs oka búslakodásra Taylor Swiftnek sem: az ifjú hölgy 8 jelöléséből négyet jutalmaztak, közte az év albumáért járó díjjal.
        
A Magyarországon is többször járt, az idén három díjat begyűjtő Black Eyed Peas együttes ezúttal pop- és videókategóriákban jeleskedett. A Kings of Leone rockbanda három értékes díja között van az év felvételéért járó Grammy.

A nagy öregek közül többen örülhettek a díjnak: például Jeff  Beck brit gitárvirtuóz, Bruce Springsteen, az egyik legnépszerűbb amerikai rockénekes, Neil Young, a szintén veteránnak számító és Magyarországon ugyancsak jól ismert AC/DC, Judas Priest és a Green Day nevű csapat. Üres  kézzel távozott Bob Dylan, John Fogerty és a U2 együttes.
 
A dzsessz-kategóriákban is akadnak ismerős, nagy egyéniségek: Joe Zawinul személyesen már nem örülhet díjának, Chick Corea viszont igen. A kortárs blues kategória nyertese a Derek Trucks Band; névadója Eric Claptonnal zenélt hosszú ideig, s vele együtt fellépett Budapesten is. Tavaly felesége, Susan Tedeschi tisztelte meg a magyar bluesrajongókat .       


A legjobb rövid videofilm díjával a Black Eyed Peas produkcióját jutalmazták, a hosszú filmek kategóriájában a The Beatles Love – All Together Now című, sokszereplős produkció vitte el a pálmát – a gombafejűek soha nem kopnak ki az emlékezetből.
       
Béla Fleck neve hallatán magyar származásra gyanakodhatnánk, de a most két díjat nyerő sokoldalú zenész abszolút amerikai, a Béla nevet Bartók Béla iránti tiszteletből vette fel. 
       

Az este folyamán 109 díjat adtak át. A teljes lista megtekinthető a Grammy oldalán. A főbb kategóriákon kívül díjazták a latinok legjobbjait (habár létezik külön Latin Grammy is). Kaptak díjat a komolyzene legjobb lemezei – ezúttal magyar lemezt vagy művészt nem jelöltek.

A Grammy gálát a CBS televízió közvetítette – nálunk csak a műholdra kapcsolódók élvezhették az adást.  Megindító pillanata volt a gálának Mary J. Blige rhythm and blues énekesnő és Andrea Bocelli  audio–video üzenete a haiti földrengés áldozatainak.  Michael Jackson életműdíját gyermekei vették át, s emlékének egy 3D-produkció adózott.

Címkék