Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Ma csütörtök van, 2024. május 9. Az év 130. napja, az időszámításunk kezdete óta eltelt 739412. nap.
Lapozzon a lap tetejére

Lap tetejére

SPF-107H: elegáns keret képeinknek a Samsungtól

SPF-107H: elegáns keret képeinknek a Samsungtól
Infovilág

A doboz tartalma: a keretet, egy-egy tápegység, hálózati meg USB-kábel és gyorstalpaló kiskönyvet (quickguide). A támaszték a hátlapból hajtható ki, mintegy 5º-os dőlésszögben tartja az eszközt. Beépített akkumulátor hiányában a tápegység látja el hálózatról a szerkezetet. A 10 collos (25,4 cm) képátlójú LCD-panel 1024×600-as felbontású, 16–9-es oldalarányú megjelenítésre képes, hasonlóan a mostani netbook-kijelzőkhöz. A beépített 1 GB memória körülbelül 3000 fotó tárolására elegendő, emellett a keret lekicsinyíti, és méretre igazítja a képfájlokat, redukálva az általuk foglalt helyet is egyben. Az USB portra pendrive is köthető, kiegészítésként pedig a kötelező SD-kártyaolvasó is megtalálható a hátoldalon. JPEG-formátumú képeket képes kezelni, azonban  a progresszív és CMYK JPEG-eket nem támogatva.

A belső memóriát úgy érhetjük el, hogy a mellékelt USB-kábel segítségével a számítógépre kötjük a képkeretet. Másik funkciója szintén pc-csatlakozással érhető el; ez a mini monitor mód. Egy segédprogram telepítésével kis kijelzőként is használhatjuk. Ezzel csak az a gond, hogy a képfrissítés meglehetősen lassú, emiatt nem érdemes gyakori változékonyságú ablakokat elhelyezni rajta, mert nem tud lépést tartani velünk. Ennek ellenére praktikus lehet, bár aligha használnék képkeretet erre a feladatra. Érdekes és nem feltétlen logikus megoldás a 16–9-es oldalarány, ugyanis a ma kapható fényképezőgépek leginkább 4–3 (esetleg 3–2) képeket készítenek. Emiatt a kijelzőn a fotók nagy része mellett két oldalt egy-egy fekete sáv látható.

A képnézegetés több módon is lehetséges. A diavetítés alatt az eszköz a beállított sebességnek (slow ~90 mp, normal ~60 mp, fast~ 4 mp) megfelelően váltogatja a képeket. Sajnálatos módon csak kattintással forgathatók a képek, automatikusan nem képes erre. Beállítható, hogy a belső memóriából, a pendrive-ról, a memóriakártyáról olvassa be a fájlokat. Lehetőség van adott mappán belüli, de akár az összes kép felvonultatására is.

Azért, hogy minél látványosabb legyen a vetítés kijelölhetjük az átmenet típusát. Ebből összesen tucatnyi van, igaz, véletlenszerűre is állíthatjuk. Emellett lehetőség van naptárat kreálni képeinkből, valamint digitális óra kijelzésére is képes a kütyü (ezáltal mindennapi használatra lehetővé téve az eszközt). A képminőség teljesen jó, az LCD-re jellemző alacsony függőleges láthatósági szög ellenére élvezhető marad a minőség minden irányból (kevés fényerőveszteség mellett). Az SPF-107H-hez is a szokásos, kétéves Samsung-garancia jár, ajánlott végfelhasználó ára bruttó 169 $ (kb. 33 ezer Ft).

Nem vártam nagy csodát e szerkezettől, ahogy egyetlen digitális képkerettől sem, de ennyi pénzért nyugodtan képessé tehették volna videó- és hangfájlok lejátszására.Részletesebb specifikációk itt olvashatók.

Címkék